Den danske dronningen vil stå for selve avdukingen på Eidsvolls plass. Monumentet er regjeringens gave til Stortinget i forbindelse med feiringen av Grunnlovens 200-årsjubileum.

Også kong Harald og dronning Sonja vil være til stede sammen med statsminister Erna Solberg (H) og stortingspresident Olemic Thommessen (H), Stortingets presidentskap, juryen som har plukket ut kunstneren som har utformet monumentet, og selvsagt kunstneren selv, Kristian Blystad.

Christian Frederik ble valgt til konge i Norge av Riksforsamlingen på Eidsvoll 17. mai 1814. Han spilte en sentral rolle i prosessen som førte til fram til landets grunnlov.

På oppdrag fra Kulturdepartementet var det Kunst i offentlige rom (KORO) som gjennomførte en lukket konkurranse med åtte inviterte kunstnere.

Utvalget som skulle vurdere bidragene, trakk seg etter at departementet etter hvert endret rammene for konkurransen fra å skulle være et monument til å være en «figurativ statue i tradisjonell forstand». Utvalgets medlemmer mente dette var en uakseptabel innsnevring av arbeidet de hadde påtatt seg. (©NTB)