Iraks regjeringshær startet sammen med sjiamuslimske militssoldater og kurdiske peshmerga-soldater lørdag ettermiddag en offensiv mot opprørerne for å frigjøre byen. Før helgen bombet Bagdads luftvåpen IS-stillinger i landsbyer rundt småbyen Amerli.

USAs president Barack Obama ga så grønt lys til å trappe opp den amerikanske militærinnsatsen i Irak. Med de amerikanske bombene fulgte nødhjelpspakker til befolkningen, som fly fra USA, Australia, Frankrike og Storbritannia slapp fra luften, ifølge Pentagon. Mat, vann og medisiner ble levert på forespørsel fra den irakiske regjeringen, opplyser pressetalsmann John Kirby.

Den siste uken har det internasjonale presset økt for å hjelpe byens sivile, som har vært beleiret i mer enn to måneder. Innbyggerne i Amerli i Salaheddin-provinsen nord for Bagdad er i stor nød og mangler både mat og vann.

FN har uttrykt frykt for at befolkningen kan bli massakrert av krigere fra Den islamske staten (IS) dersom ikke beleiringen stanses.

— Situasjonen for folket i Amerli er desperat, og umiddelbar handling er nødvendig for å hindre en massakre på innbyggerne, sa FNs Irak-utsending Nickolay Mladenov for over en uke siden. (©NTB)