Sommeren er høysesong for kjøring i påvirket tilstand. Sist helg var det flere tilfeller i Agder-fylkene.

En bilfører blåste til 2,4 i promille etter en krasj i Grimstad. En 29 år gammel mann er anmeldt og siktet for kjøring i påvirket tilstand etter at han kjørte av veien og rullet rundt ved Reddal utenfor Grimstad sist fredag. Samme dag ble en 77 år gammel mann tatt med 2,46 i promille, mens en polsk mann på 27 år villmannskjørte med 3,0 i promille.

Distriktsleder i distrikt 2 sør i utrykningspolitiet, Andreas Rødø, forteller at politiet ser svært alvorlig på personer som kjører med så høy promille. I de siste årene har det vært et prioritert område hos UP.

— I hver femte dødsulykke på veiene i Norge er rus en medvirkende årsak. De med høy promille er de aller verste. De er livsfarlige sjåfører på veiene, og setter eget og andres liv i fare.

Nytt supervåpen

— Det er for tidlig å si oppsummere sommeren, men det jeg kan si er at vi hittil i år har tatt langt flere sjåfører som kjører i påvirket tilstand sammenlignet med samme periode i fjor. Så langt har vi tatt 136 rusførere, og dette er skremmende høye tall, sier Rødø.

De fleste som kjører i påvirket tilstand er påvirket av andre midler enn alkohol - som legale og illegale legemidler og narkotika.

Rødø forteller at utrykningspolitiet tidligere i år fikk et nytt apparat, Dräger Drugtest 5000, et analyseinstrument for spytt, som skal avdekke førere som kjører i ruspåvirket tilstand.

— Etter vi fikk det nye apparatet har vi avdekket langt flere tilfeller av sjåfører som er ruset på andre midler enn alkohol. Med apparatet kan vi ta en spyttprøve på stedet, som i løpet av to minutter gir en klar indikasjon på om føreren er ruset. Drugtest er veldig pålitelig, men sier ingen ting om hvor høy rusen er. Dette ser vi etter at personen har tatt en utvidet prøve hos legen.

Drikker mer om sommeren

Forskning viser at det i Norge er 130.000 ruskjøreturer hver eneste dag.

— Vi roter bare i overflaten, det finnes store mørketall, sier Rødø.

Ola Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder, forteller at alkoholkonsumet går opp om sommeren.

— Det er en typisk sammenheng med at når vi har fri, så koser vi oss ofte med alkohol. Dessverre er dette en uvane vi har lagt til oss. Vi har et mer avslappet forhold til alkohol på sommeren, og dette kan få konsekvenser hvis man er så dum at man kjører bil, sier Rath.

Les også: 79 har mistet livet i trafikken så langt i år

Promillebriller

Trygg Trafikk reiser ofte rundt med promillebriller og viser folk hvordan det er å kjøre med promille.

— Selv om det ikke er hundre prosent likt, så er det en ganske lik opplevelse. Jeg har selv prøvd å gå med disse brillene, og opplever at jeg ikke har kontroll. Man kan se at det er ting foran deg, men man klarer ikke å gå unna det, sier Rath.

Les også: Slik mister du lappen: Seks grunner du kanskje ikke har tenkt på

Morgenpromillen

Rath oppfordrer alle som skal nyte alkohol om å legge vekk bilnøkkelen.

— Hvis du ser en som har tenkt å sette seg i bilen etter å ha drukket, er du verdens beste venn om du tar fra personen nøklene. Selv om du kanskje blir møtt av en sur person der og da, vil du nok bli takket dagen etterpå.

Distriktslederen i Trygg Trafikk forteller at det er viktig å huske på ikke å kjøre bil for tidlig dagen derpå.

— Morgenpromillen er utbredt og farlig. Regelen sier at man må vente åtte timer etter man har drukket før man kan kjøre bil. Men hvis man har drukket mye, så er ikke det lenge nok heller, sier Rath.