Derfor er jeg glad for at barnehager i Kristiansand og resten av landet løfter frem arbeidet med språk når de markerer Barnehagedagen 1. mars.

Det er viktig å starte arbeidet med språk allerede i barnehagen. I dag begynner altfor mange barn på skolen uten å kunne godt nok norsk. De sliter med å følge undervisningen. Mange barn som strever med språk, lesing og skriving blir fanget opp for sent. I 2014 fikk nesten én av ti førsteklassinger særskilt språkopplæring. En god del av disse vil trenge ekstra oppfølging også senere i skoleløpet.

Norskkunnskaper i barnehagen

Derfor er regjeringen i gang med å styrke barnehagenes arbeid med språk. Vi har invitert alle landets kommuner til å søke om å bli språkkommuner innen 15. mars. Språkkommuner skal arbeide systematisk og helhetlig med språk, lesing og skriving i både barnehage og skole. Regjeringen håper barnehagelærere og lærere i Kristiansand blir med på satsingen.

Mange barnehager jobber godt med språk. Ved mine mange besøk i barnehager i hele landet har jeg sett hvordan dyktige barnehagelærere stimulerer barnas språk og nysgjerrighet ved å legge til rette for lek og læring på en god måte. Samtidig vet vi at kvaliteten på det pedagogiske arbeidet varierer fra barnehage til barnehage. Barn som sliter risikerer ikke å bli sett.

Mange tiltak må iverksettes

Derfor vil regjeringen gjøre enda mer for å styrke arbeidet med språk i barnehagen. Vi vil vi løfte de svakeste barnehagene opp til nivå med de beste. I løpet av våren kommer vi med en ny stortingsmelding om innholdet i barnehagene. Språk blir et av hovedtemaene. Vi kommer blant annet til å foreslå å lovfeste krav til norskspråklig kompetanse hos ansatte i barnehagen. En fersk undersøkelse viser at en av tre styrere som har ansatte med annet morsmål, har opplevd at de ikke klarer å kommunisere godt med barn, kollegaer eller foreldre. Vi mener dette språkkravet til ansatte vil sikre en bedre oppfølging av barnas språkutvikling. I høst etablerte vi barnehagefakta.no slik at foreldre kan vurdere kvaliteten på tilbudet i barnehager i nærområdene. Jeg oppfordrer foreldre i Kristiansand og alle andre steder i Norge til å bruke dette nettstedet. Foreldre skal være trygge på at barna deres trives, utvikler seg og lærer i barnehagen. Når 98 prosent av alle barn har gått i barnehagene, må vi sørge for at foreldrene vet hva de kan forvente av barnehagene. Det gjør vi med den kommende stortingsmeldingen, og det tror jeg foreldre setter pris på. Fordi alle barn fortjener en god start i livet.