Thom Hell spiller på Sommerfesten på Haubitz Hall Terrasse 16. juli. Foto: Kristin Ellefsen

— Innspillingene var for det meste improvisert, og prosjektet er helt ulikt fra alt jeg har laget før. Å lage smal musikk gjør meg tilfreds, sier Thom Hell til Fædrelandsvennen

Thom Hell er kanskje ikke en artist man forbinder med «støymusikk». Men nå har Kristiansanderen gått helt nye veier på albumet «A modem classic», hvor Hell har byttet ut pop-rocken med svevende, atmosfærisk og eksperimentell støy. Albumet ble sluppet tidligere denne uka.

Samarbeidsprosjekt

Men Hell er ikke alene om utgivelsen. «A modem classic» er laget sammen med Åmli-produsenten Thomas Aslaksen, bedre kjent under navnet Suprastate.

— At Thom Hell ble inspirert og ville jobbe med min musikk var stort for meg. Jeg er i utgangspunktet fan av han som låtskriver og artist. Men nå har jeg fått en ny respekt for Hell som musiker og kreativ sjel, sier Aslaksen, som tidligere var Hells faste trommeslager fra 2008 til 2012. Hell inviterte seg selv inn i prosjektet etter å ha hørt Suprastates siste utgivelse «Modern classics», et støyalbum med røtter i musikksjangrene ambient og noise. Hell fikk råfilene tilsendt og bare en uke senere var han ferdig med prosjektet som fikk den lignenende tittelen «A modem classic».

— Jeg kan nesten ikke huske at jeg lagde albumet. Nesten alt var improvisert i studio, og det var en kreativ boble. Den siste låta lagde jeg på bare en halvtime, sier Hell.

— Er det fortsatt noe typisk Thom Hell inni lydbildet?

— Vel, kassegitaren er fortsatt til stede da, bare at den til tider er vrengt og pitchet. Det er også korpartier i noen av låtene.

Radiointeresse

Thom Hell spiller på Sommerfesten på Haubitz Hall Terrasse 16. juli. Foto: Kristin Ellefsen

Til tross for at låtene har null «radiovennlighet» i seg, er det noen alternative stasjoner som allerede har plukket opp låtene.— Det er jo slik at jeg lagde låtene for min egen del, men radio har faktisk vist interesse. Noen av låtene har vært spilt på programmet Atlantis på P13. P2 har også vist interesse, så det er utrolig gøy, sier Hell.

— Tenkte du noen gang at denne musikken var «utenfor komfortsonen»?

— Nei, det gjorde jeg aldri. Jeg kan stå for musikken, og jeg ble så inspirert da jeg hørte Suprastates originalmusikk for første gang at jeg måtte lage noe over det.

— Hvorfor jobber du med såpass smale prosjekter?

— Det er befriende å lage et album uten å tenke på presset fra et stort plateselskap og salgstall. Jeg ser ikke bort fra at det blir mer «smal» musikk fremover. Jeg blir rett og slett lykkelig av å lage det, sier Hell.

Rolig sommer

Men «A modem classic» er ikke den eneste utgivelsen Hell har jobbet med i det siste. I sommer skal han finpusse albumet «Happy Rabbit», som slippes i oktober.

— Plata skal først utgis som en dobbel-vinyl-utgivelse, med 16 låter totalt. Etter det slippes den også digitalt.

— Men spillejobber blir det lite av i sommer?

— Ja, jeg skal konsentrere meg om å få ferdig dette albumet. Men jeg kommer for å spille på Sommerfesten på Haubitz Hall Terrasse 16. juli, det ser jeg fram til, avslutter Hell.