I sitt innlegg i Fædrelandsvennen 27/6 redegjør bystyrerepresentant Terje Næss (Ap) om hvorfor han er imot folkeavstemminger.

Næss begrunner dette med at samfunnet er blitt mer komplisert og at interessemotsetninger krever grundige forberedelser og saksutredinger før en beslutning tas. Det er imidlertid ikke dette folkeavstemmingene dreier seg om. Innbyggerne aksepterer lokalpolitikernes rett til å avveie ulike hensyn før en avgjørelse blir tatt til det som de mener er til innbyggernes beste,

Det folkeavstemmingene om kommuneslåing i realiteten dreier seg om, er et særdeles viktig prinsipielt spørsmål. Skal vi fortsatt ha et levende demokrati og folkestyre i Norge eller skal vi ha et undertrykkende markedsdiktatur der demokrati og folkestyre vil forvitre? Hvis Næss mener at valget av lokalpolitikere og stortingsrepresentanter er legitimt så har folket alltid rett, og at man ikke kan ignorere folkets ønsker i de 4 årene mellom hvert valg. Derfor må politikerne på lokalt og nasjonalt nivå ta ansvar og akseptere folkets legitime og rettmessige avgjørelse.

Kommunereformen skal gjennomføres for å danne grunnlag for den totalt udemokratiske TISA-avtalen som vil drepe demokratiet og folkestyret i Norge. Dette vil svekke de lokale politikernes handlingsrom betraktelig hvis man ikke beslutter å være en TISA-fri kommune. Politikken skal abdisere, og for at denne ekstreme markedsliberalismen skal fungere optimalt må derfor lokaldemokratiet og folkets innflytelse over politikken reduseres kraftig og mer makt må sentraliseres til byråkratiet, færre politikere og markedet. Dette vil gagne de store partiene, mens de mindre partiene og bygdelister vil ha vanskeligheter med å nå opp.

Ingen TISA-vennlige parter ønsker imidlertid å dra inn TISA i sammenheng med en kommunesammenslåing. Til det er TISA for kontroversielt og tåler ikke demokratiets lys. Når Sanner og kommunesammenslåingstilhengerne har markedsført kommunereformen har politikken måttet vike på bekostning av propaganda og løse påstander som Sanner ikke har ønsket å dokumentere. Sanner har heller ikke ønsket konsekvensanalyse. Kommunereformen er et politisk eliteprosjekt fra regjeringen der man ønsker å gå inn for tvangssammenslåinger for å tjene storkapitalens interesser i kampen mot folket og folkestyret. Da kan man si at politikerne er korrupte ved at de har latt seg kjøpe av storkapitalens interesser selv om de er valgt av folket. Hvor er da demokratiet og folkestyret? Derfor har folket rett, og en folkeavstemming er en meget god ting.