Under Deschamps har Frankrike oftest spilt 4-3-3, men den andre strengen i repertoaret er 4-2-3-1. I EM har Deschamps brukt 4-3-3 fra start tre av fire ganger, men har også byttet formasjon under kampen tre av fire ganger.

I åpningskampen mot Romania la Deschamps om til 4-2-3-1 midt i annen omgang og ble belønnet med et vinnermål rett før slutt. I neste kamp mot Albania spilte Les Bleus 4-2-3-1 fra start, men la om til 4-3-3 etter en svak første omgang og ble mye bedre. Igjen kom målene som avgjorde rett før slutt.

I siste gruppekamp mot Sveits var det 4-3-3 fra start igjen. Frankrike var allerede sikret avansement, og Deschamps holdt på formasjonen helt til slutt selv om målene uteble. 0-0 holdt til gruppeseier.

I åttedelsfinalen mot Irland brukte Deschamps for første gang i EM samme formasjon fra start som i forrige kamp. Igjen fungerte det dårlig, og på stillingen 0-1 la Deschamps ved pause om til 4-2-3-1. Som hengende spiss i stedet for kant kom Antoine Griezmann til sin rett og vendte kampen med to mål.

Frankrike har altså tatt alle sine tre seirer i EM med avgjørende mål i annen omgang etter å ha byttet formasjon, og hver gang det har skjedd har Deschamps brukt vinnerformasjonen fra start i neste kamp — men uten suksess. (©NTB)