— Norsk Bonde- og Småbrukarlag har i kveld gitt tilbakemelding til statens forhandlingsleder om at Norsk Bonde- og Småbrukarlag bryter årets jordbruksforhandlinger. Bruddet kom etter intense forhandlinger en ukes tid, uten at partene kom så nær hverandre at det var mulig for oss å kunne inngå en avtale, skriver laget i en melding lørdag kveld, nesten ett døgn etter at fristen for å komme til enighet gikk ut ved midnatt natt til lørdag.

Tidligere lørdag sa leder Merete Furuberg at de forhandlet på «harde livet for å få best mulig resultat», men valgte altså til slutt å bryte. Det er ventet en utdypende begrunnelse om årsaken til bruddet på organisasjonens nettsider.

— Norges Bondelag forhandler videre, men det blir ingen avklaring på disse forhandlingene lørdag kveld, sier kommunikasjonssjef Lise Boeck Jakobsen. Hun vil ikke kommentere årsaken til at Småbrukarlaget valgte å bryte.

Avstanden har vært stor i forhandlingene. Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har krevd 860 millioner kroner, mens staten har tilbudt 90 millioner, samt å åpne for prisøkning tilsvarende 125 millioner.

— At en organisasjon går ut, forhindrer ikke at staten kan forhandle videre med Bondelaget og at den avtalen deretter går videre til Stortinget for bli vedtatt der. Denne avtalen vil da gjelde for alle bønder, også dem som brøt ut av forhandlingene, forklarer seniorrådgiver Ståle Norang i Landbruks- og matdepartementet til NTB. (©NTB)