Ingen homofile som lever i ekteskap er ansatt som prester i Agder og Telemark bispedømme. Nå kan dette bli forandret. For etter at Kirkemøtet i april vedtok at likekjønnede får gifte seg i kirken, vil leder i Bispedømmerådet, Jan Olav Olsen, at de i juni drøfter ansettelsespolitikken.

— Vi bør ha en grundig gjennomgang av dette nå, sier Olsen.

Det var Vårt Land som tirsdag først omtalte denne saken.

Lov å spørre

Når prestestillinger nå blir ledige i bispedømmet, står det i stillingsannonsene at « det kan bli stilt særlige krav til samlivsform i tråd med Lov om forbud mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk § 16. ».

Diskrimineringslovgivningen åpner for dette når « det inngår i formålet for virksomheten å fremme bestemte religiøse, kulturelle eller politiske syn, og arbeidstakerens stilling vil være av betydning for gjennomføringen av formålet».

— Vil du allerede nå si at du går inn for å fjerne dette elementet fra stillingsannonsene?

— Nei, men når kirken innfører vigselsliturgi for likekjønnede, kan vi sende ut uheldige signaler ved å opprettholde vår praksis i utlysninger. For når homofile snart kan gifte seg i kirken, lever de også i tråd med kirkens lære.

Olsen bekrefter at ved å fjerne disse linjene i stillingsannonsene, vil de i praksis åpne for ansettelse av gifte homofile.

Lytte til menighetsrådene

Seks av ti i Sørlandets bispedømmeråd står for det klassiske synet på ekteskapet - det vil si at ekteskapet er forbeholdt heterofile. Både Jan Olav Olsen og biskop Stein Reinertsen har dette synet, men i Kirkemøtets siste homofili-avstemningen i april, stemte de begge for vedtaket som åpner for vigsel av likekjønnede.

Rønnaug Torvik fra Bykle sitter i Bispedømmerådet. Hun stemte mot vedtaket på Kirkemøtet.

— Vil du avvise at dere skal åpne for ansettelse av homofile som lever i ekteskap?

Rønnaug Torsvik vil både lytte og diskutere, men kanskje "nettopp vårt bispedømme fortsatt skal holde på vår praksis ved ansettelser". Foto: Bjørn Markussen

— Først vil jeg lytte og delta når vi tar diskusjonen i Bispedømmerådet. Men når Kirkemøtets vedtak understreker at vi i kirken kan praktisere to syn på ekteskapet, kan det være at nettopp vårt bispedømme fortsatt skal holde på vår praksis ved ansettelser. Og med to praksiser, er det også vesentlig at vi i Bispedømmerådet lytter til signaler fra menighetsrådene og ikke gjør noe som kan ødelegge lokale menighetsfelleskap, sier Rønnaug Torvik, som personlig ikke ønsker at kirken skal ansette homofile som er gift.

Full støtte fra Drangsholt

— Så fint at Jan Olav vil ta opp dette, og nå skulle det egentlig bare mangle om vi ikke åpner opp for å ansette gifte homofile som prester også i vårt bispedømme, sier Kjetil Drangsholt, også han medlem i Bispedømmerådet. Han legger til:

— Noe annet vil være nå inkonsekvent, for slike ansettelser er en nødvendig konsekvens av at vi får to likeverdige vigselsliturgier, at vi skal leve med to ulike syn og at begge syn skal praktiseres.

Biskopen sier nei

Biskop Stein Reinertsen mener Kirkemøtets vedtak om vigsel av homofile, ikke bør påvirke ansettelsespolitikken i sitt bispedømme.

Biskop Stein Reinertsen mener ikke at kirkens ja til vigsel av homofile, betyr at bispedømmet bør åpne for å ansette gifte homofile som prester. Foto: Torstein Øen

— Jeg tror det er viktig at vi beholder disse linjene i våre stillingsannonser. For denne paragrafen har aldri kun vært rettet mot homofile, men har også andre i tankene som ikke lever i tråd med det som er kirkens lære. Kirken har alltid stilt krav til presters samliv. Det bør vi ikke slutte med, sier Reinertsen.Før en nyutdannet prest kan få jobb, må vedkommende bli ordinert av en biskop.

— Kan homofilivedtaket endre din holdning til å ordinere homofile som lever i ekteskap?

— Nei, Kirkemøtets vedtak handler om vigsel - ikke ordinasjon. Jeg kommer ikke til å ordinere homofile som lever i ekteskap.

For det må være samsvar mellom det jeg lærer og slik jeg lever, sier biskopen.