En soldat på stranda i Grand-Bassam etter angrepet mot turister i byen søndag. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix

Abidjan: En offiser uttalte til den franske avisa Le Monde at de to slapp unna, men nå er omringet. Søndag kveld sa Al Qaida i det Islamske Mahgreb (AQIM) ifølge det amerikanske nettovervåkingsgruppa Site at de sto bak angrepet.

Elfenbenskystens president Alassane Ouattara satte søndag kveld krisestab før han ga seg i vei til Grand-Bassam, hvor angrepet skjedde.

Frankrikes president François Hollande fordømmer angrepet mot turistbyen, hvor en av de drepte var fransk, opplyser myndighetene i Paris.

– Frankrike vil hjelpe Elfenbenskysten med etterretning og logistisk støtte slik at angriperne kan spores opp. Vi vil også fortsette og intensivere samarbeidet med våre partnere i kampen mot terrorisme, sa Hollande, som beskrev drapene i det vestafrikanske landet som et «feigt angrep».

– Kvinner og barn drept

Angriperne slo til i turistbyen ved 13-tiden søndag.

Innenriksministeren i landet sier at minst tre hoteller er blitt angrepet. Sikkerhetsstyrker er sendt til byen.

En soldat på stranda i Grand-Bassam etter angrepet mot turister i byen søndag. Foto: Joe Penney / Reuters / NTB scanpix

Blant de drepte var det fire europeere, opplyses det. Ifølge Le Monde er ett av ofrene ett barn under fem år.Myndighetene i landet opplyste tidligere søndag ifølge CNN at fem kvinner, fem menn og et barn var rammet av angrepet.

Ifølge Le Monde har sykehuset i Grand-Bassam mottatt 17 sårede og to drepte.

Video viser ofre

Vitner opplyser ifølge Reuters at de har sett fire angripere som skjøt mot turistene på stranda. Ifølge nyhetsbyrået viser en video tatt av et vitne sju mennesker som ligger på bakken, etter å ha blitt skutt på stranden.

– Jeg så sju døde, som jeg filmet. Det var fire angripere. Jeg var ute og svømte da det startet, og løp fra stedet, sier Dramane Kima, som viste videoen med de døde kroppene til Reuters.

Han tok også bilder av tomhylser som han tror angriperne etterlot seg.

Den franske radiokanalen RFI har snakket med Eugene Kakou, en ivoriansk journalist som var på stedet da angrepet begynte:

– Vi var i vannkanten da skytingen begynte. Folk sa først at var fyrverkeri, men jeg har vært i forsvaret, så jeg skjønte hva det var, jeg kjente igjen skuddene, det var klokka 12.45 eller 13. Jeg gikk for å gjemme meg på toalettet, så hørte jeg veldig kraftig skyting, tjue eller tretti skudd. Da jeg kom ut av toalettet, traff jeg en jente som var dekket av blod, hun sa: De drepte forloveden min, sier han.

Finlandshetter

Angriperne, som var «tungt bevæpnet og ikledd finlandshetter», åpnet ild mot gjester på hotellet L'Etoile du Sud, opplyser vitner til AFP. Hotellet er fullt av utlendinger i hetebølgen som pågår, ifølge kilden.

Utenriksdepartementets pressekontakt Rune Bjåstad sier det ikke er kommet opplysninger til dem om nordmenn som er berørt av angrepet, men VG har snakket med den norske hjelpearbeideren Richard Skretteberg som havnet midt i skytedramaet.

Skretteberg jobber for Flyktninghjelpen og satt og jobbet på en strandrestaurant da han hørte flere skudd fra stranden. Han forteller at han gjemte seg under et bord.

– Jeg holdt pusten mens jeg så rett på angriperne. De gikk og speidet og kunne snudd seg rett mot meg. Det er bare flaks at de gikk en annen vei, sier han.

Skretteberg sier de lokale jihadistmiljøene har vokst den siste tiden, og at det har vært frykt for et slikt angrep. (©NTB)