Ennå er det ikke påvist hestekjøtt i produkter i norske butikkhyller, men både Findus, Coop, Ica og Norges-Gruppen har trukket frossenlasagne fra hyllene. Mattilsynet sa onsdag at det er sannsynlig at også frossenlasagne som har havnet i norske frysedisker inneholder hestekjøtt.

Både Coop og Norges-Gruppen har sendt sine produkter til testing, og avventer nå resultatene.

— Vi har ikke fått testresultatene ennå. Vi har en stek mistanke om at det er hestekjøtt i den, men det er ikke konstatert, sier pressesjef Kristin Paus i Coop Norge til Aftenposten.

Coops lasagne er prodsert av Comigel, og lasagnen er produsert etter 1. august, som trolig er datoen hestekjøttet kom i sirkulasjon.

Også Norges-Gruppen avventer testresultater. Gruppen trakk First Price lasagne fra hyllene for en drøy uke siden.

— Lasagnen ble sendt til testing umiddelbart etter at vi trakk det. Det kan ta alt fra en uke til 14 dager før vi får resultatet på prøvene, sier kommunikasjonsdirektør Kine Søyland i Norges-Gruppen.

Findus Norge har ikke igangsatt testing av sin lasagne fra Comigel, ettersom de har fått forsikringer om at produktene, som er produsert før 1. august, er utenfor mistanke.

Jobber på spreng

Den britiske avisen the Guardian skriver torsdag at britiske laboratorier nå jobber døgnet rundt etter at britiske matmyndigheter påla alle leverandører og supermarkeder å sende sine kjøttprodukter til DNA-testing og fremlegge resultatene i dag.

Flere av kjedene har hundrevis av produkter som må testes, og det ventes at laboratoriene ikke vil klare å få klar mer enn en brøkdel av resultatene innen fristen som er satt.

Ifølge avisen, kommer EU-landene i dag trolig til å bli enige om en måneds intensiv DNA-testing av biff og hestekjøtt, og å gi Europol ansvaret for å koordinere etterforskningen.

Tjente godt på hestekjøtt

Frankrikes forbrukerminister, Benoît Hamon, sa i går at franske undersøkelser peker i retning av at det franske selskapet Spanghero var den første agenten som sendte hestekjøtt i omløp, merket som biff. Selskapet skal ha tjent rundt 3,7 millioner kroner over et halvt år på å selge billig hestekjøtt som biff.

Det er dette kjøttet som har havnet hos Comigel, som har puttet det inn i frossenlasagner selskapet produserer for en rekke europeiske matmerker.

Undersøkelsene viste også at det franske selskapet i lang tid har samarbeidet med den nederlandske handelsmannen Jan Fasen, som i fjor ble dømt for å selge sør-amerikansk hestekjøtt som 100 prosent nederlandsk eller tysk biff.

Han vedgår ifølge Guardian å ha solgt hestekjøtt importert fra Romania til Spanghero, men hevder kjøttet ble solgt som hestekjøtt. Avisen har sett kvitteringen som viser at den er stemplet med det internasjonale kodenummeret for hestekjøtt. Spanghero nekter ikke for at denne er autentisk, men hevder de ikke var klar over koden for hestekjøtt.

Men skandalen begrenser seg ikke til denne handelen. Torsdag ble tre menn ved en slakter i Storbritannia arrestert, mistenkt for å ha solgt hestekjøtt videre som biff. To slakterier i Wales og Yorkshire ble stengt etter inspeksjon fra matmyndighetene.

Flere britiske matkjeder trakk flere ferske ferdigmat-produkter som inneholder kjøttdeig fra hyllene i går ettersom det viser seg at produktene, levert fra den Britstol-baserte Greencore, inneholdt hestekjøtt. Dette kjøttet skal ifølge selskapet stamme fra et selskap i Irland.