Tirsdag vant Donald Trump fem nye primærvalg. Og det med overraskende stor margin. Dermed har han nå en reell mulighet til å få det nødvendige flertallet av delegater på Republikanernes landsmøte i juli og faktisk bli partiets presidentkandidat. Langt inn i det republikanske partiet er det et politisk mareritt.

Også for å befeste inntrykket av en kandidat som er i ferd med å avgjøre nominasjonskampen, holdt Trump onsdag det som var annonsert som en stor, utenrikspolitisk redegjørelse. Trump var til og med utstyrt med en såkalt teleprompter; en skjerm hvor han kunne lese talen uten å bruke tradisjonelt manus. Dette har Trump selv tidligere angrepet president Barack Obama for å bruke.

Derfor var det grunn til å vente en tale med sammenhengende resonnementer om den komplekse verden som også USA må forholde seg til. Men den gang ei. Igjen ble det korte og slagordpregede utsagn myntet mot den grasrota som har båret ham fram til der han er i dag. USA skal fokusere på egne interesser. Andre land må skjerpe seg og betale mer for eget forsvar. IS skal knuses raskt. Og land som ikke gjør slik Trump vil, må tåle konsekvensene.

Det tyske magasinet Der Spiegel oppsummerte talen med tittelen: «Sånn! Eller sånn! Eller på en annen måte!». Det var en treffende beskrivelse. Også blant Trumps egne partifeller var dommen over talen hard. «Ronald Reagan ville snudd seg i graven», sa senator Lindsey Graham, kjent som en hauk i utenrikspolitikken.

Men tross alt er det svært liten sannsynlighet for at verden må forholde seg til Trumps politikk. Selv om han skulle bli republikansk presidentkandidat, viser meningsmålingene at han ligger et langt stykke bak Hillary Clinton, som nå har Demokratenes nominasjon i lomma. Han har skremt bort viktige minoritetsgrupper som latinamerikanere og afroamerikanere, han står svakt blant kvinner og én av tre republikanere sier at de ikke under noen omstendighet vil stemme på ham. Selv om Trump har mobilisert mange nye velgere blant fattige hvite, tyder alt i dag på at han vil gå på et solid nederlag i et presidentvalg. Heldigvis.