Bølgene etter årets 1. mai har ennå ikke lagt seg. AUF-leder Mani Husseini kalte i sin tale innvandrings— og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) for ei «kjerring». Heldigvis reagerte ledelsen i Ap raskt. Nestleder Hadja Tajik kalte uttalelsen uakseptabel, og AUF-lederen selv beklaget etterpå.

Men i ettertid har hetsen mot Husseini haglet i sosiale medier. Det var dessverre ikke uventet. Det eneste som er sikkert når en nordmann med muslimsk bakgrunn ytrer seg i det offentlige ordskiftet, er at skjellsordene følger etter. Fra de som hevder å representere norske verdier.

Enda mer bekymringsfullt er det at en del av hetsen denne gangen er fremsatt på statsråd og Frp-nestleder Per Sandbergs egen Facebook-side, etter at han la ut en sak om Husseinis 1. mai-tale der. Og at Sandberg ikke tenker å gjøre noe med det. I en sms til Aftenposten skriver han at «Min FB-side er åpen og offentlig. Jeg har oppfordret til saklig debatt, jeg «tillater» ikke dritt/hets, men det er «troll» i alle sosiale medier. Og jeg mener fortsatt at «trollene» bør komme ut i lyset».

Det siste er en edel holdning. Men som en ledende politiker har Sandberg en soleklar plikt til å fjerne innlegg på sin side der AUF-lederen omtales som «Ufyselig muslim», «Lobotomert Ap-katt», «Pakk», «Araber-drittsekk», «Jævla bananklatrer» og Satans innvandrer-guru», blant mye annet. Særlig burde det være åpenbart samme uke som en mann ble dømt i Oslo tingrett for å ha kalt Haddy N'jie «din frekke motbydelige halvape» på nettet.

Dessverre er det heller ikke første gang at ledende Frp-ere nekter å ta et klart oppgjør med slik sjikane. For et par år siden kom det fram at stortingsrepresentant Ulf Leirstein (Frp) trykket «liker» på en video og et innlegg om Hadja Tajik. I innlegget het det at det var «uheldig muslimdominans å ha Hadeda Taquia som leder i justiskomiteen», og i Youtube-videoen ble det hevdet at Tajik oppfordrer til drap. Den gang tok det tre dager før Leirstein beklaget. Partiformann Siv Jensen ville ikke gjøre det samme.

Frp spiller en viktig rolle på høyre fløy i norsk politikk. En helt grunnleggende del av den rollen er å ta nødvendige oppgjør med rasistisk motivert sjikane.