Med ujevne mellomrom dukker det opp krefter som ønsker å organisere private borgerverngrupper. Ofte er utgangspunktet en opplevd misnøye med jobben politiet gjør for å hindre kriminalitet. Men i vår demokratiske rettsstat har slike grupper ingen plass. Her er statens maktmonopol helt avgjørende.

Som vi skrev på nyhetsplass mandag, er det nå en gruppe som kaller seg «Soldiers of Odin» som mener å ha rett til å patruljere gatene i Kristiansand og andre byer. Gruppa kommer fra Finland, hvor den blant annet har markert seg gjennom å demonstrere mot innvandrere. «Migranter er uønsket» sto det på plakater som medlemmer av grupperingene bar nylig. Og i vårt land ser flere medlemmer ut til å komme fra andre, mer etablerte høyreekstreme miljøer.

Talsmann Ronny Alte forsøker å ufarliggjøre den nye gruppa. Han omtaler den som en «privat natteravntjeneste», og begrunner ønsket om å patruljere gatene med at «Vi er mange som er lei utviklingen i samfunnet. Mange er lei av at kvinner ikke kan gå i fred, av økt omsetning av narkotika og så videre». Han trekker også linjene til de massive overgrepene som fant sted i Köln nyttårsaften, og som dessverre først ble forsøkt dysset ned av myndighetene fordi asylsøkere sto bak de aller fleste av dem.

Det er en klassisk taktikk fra ytre høyre å spille på og bygge opp frykt for «de andre». Men den beskrivelsen Alte gir, har ingenting med virkeligheten her hjemme å gjøre. Selv om det fins unntakstilfeller, kan kvinner både i Kristiansand og andre steder gå i fred. Og når det skjer brudd på denne selvsagte og grunnleggende rettigheten, er det politiet som skal håndheve loven — ikke en selvbestaltet gruppe mennesker som etter eget forgodtbefinnende skal fortolke hva som er rett og galt.

Vi har tidligere skrevet om andre tilløp til borgervern, på ulike steder i landsdelen. Felles for alle har vært at de har gått i oppløsning raskt. Det bør også skje med denne nye gruppa.