Dette fikk Steinar Bergstøl Andersen til å tro at jeg enten byttet om på begrepene, eller at avisen skrev feil. Ingen av delene er tilfellet.

Gruppeleder i Kristiansand Frp var i avisen mandag og uttalte, med støtte fra Andersen, sin begeistring for ideen om å sperre inne asylsøkere frem til de får behandlet sin sak. På spørsmål om hvor lenge de skulle kunne sitte bak lås og slå var svaret «den tiden som er nødvendig».

Apartheidregimet hadde sin 90 days act, hvor sikkerhetspolitiet kunne arrestere hvem de ville for 90 dager. Etter 90 dager måtte arrestanten løslates, men kunne snus i døren og bures inne for nye 90 dager hvis sikkerhetspolitiet ville. Denne loven ble etter hvert avløst av en ny lov, hvor myndighetene kunne holde folk innesperret på ubestemt tid, uten hverken påtale eller dom. Påfallende likt Frps ideer om hvordan vi i Norge bør behandle asylsøkere.

Bakgrunnen for saken er Oslo Frps vedtak om lukkende asylmottak, og både Oslo Frp og gruppeleder i Kristiansand er tydelige på at asylsøkere skal sperres inne til søknaden er behandlet. Når Andersen tar årene fatt og hevder ingen har tatt til orde for at flyktninger som har bekreftet sin identitet skal sperres inne, så er det altså direkte feil.

At Andersen synes det er ubehagelig at det blir pekt på hvordan hans uttalelser og partiets politikk er ekkelt likt et av verdenshistoriens styggere sår er jo til å forstå. Men faktum er nå der like fullt. Frp holder for tiden god fart i brun ytterpunktretning, og at de uttrykker varierte grader av krenkelse hver gang dette påpekes endrer ingenting. Politikken og retorikken deres er menneskefiendtlig. At mennesker som ikke har gjort noe galt skal sperres inne på ubestemt tid har vi altså ikke sett siden apartheidregimet i Sør-Afrika falt.