- Hunden har enkelte ganger vært sort av flått, sier Eva Britt Nilsen om sommerturene på Skogsøy. De har nå valgt å droppe turene på grunn den plagsomme og fryktede flåtten. Foto: Espen Sand
Grønnsaksskuffen i kjøleskapet til familien Nilsen er fylt med forskjellige typer løk. - Vi tror blant annet hvitløk hjelper mot flått, sier Eva Britt Nilsen. Foto: Espen Sand
Skogsøy - flåttens paradis på Sørlandet.

Eva Britt Nilsen og familien har bodd på Skogsøy utenfor Mandal i nesten 30 år. Skogsområdene på øya har alltid vært et yndet sted for flåtten, men i år er det verre enn noen gang.

Skogsøy - flåttens paradis på Sørlandet.

— Under en blåbærtur oppdaget jeg plutselig at hånda var helt sort av flått og på halsen til hunden Rico satt de i et tykt lag, tett i tett. Vi har bestemt oss for å droppe de vanlige gåturene på Skogsøy denne sommeren, sier Nilsen, en av de fastboende i rundt 20 husstander på øya.

Bør unngås

I Norge finnes flåtten stort sett i kystnære strøk fra Oslofjorden til Helgelandskysten. Det fuktige og varme klimaet, kombinert med busker, kratt og skog, har gjort Sørlandskysten til et eldorado for flåtten. I seg selv er den ikke farlig, men som bærer av to skumle sykdommer: Lyme borreliose (borrelia), og skogflåttencefalitt (hjernehinnebetennelse), er den blitt svært fryktet.

Randi Eikeland, leder for det Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer ved Sørlandet sykehus, mener Skogsøy kan være blant Sørlandets mest utsatte flåttsteder.

— Av erfaring vet vi at Tromøya, områdene utenfor Mandal og kystøyene er mest utsatt for flått. Spesielt steder med mange busker og tett skog. Jeg har selv hytte på Tromøya og der finnes det visse steder jeg heller ikke tar med meg hunden. Man skal ikke være redd for å gå i skogen, men visse områder bør man faktisk unngå. Jeg synes sørlendinger har et fornuftig forhold til risikoen, sier hun.

Frykter alvorlig smitte

Ifølge folkehelseinstituttets tall som ble offentliggjort tirsdag denne uka, ble 321 nordmenn smittet i fjor, en økning på 58 tilfeller fra 2012. Kun de mest alvorlige tilfellene blir registrert hos folkehelseinstituttet. Borrelia som sykdom kan gi lammelser, leddsykdom og kronisk hudsykdom og omtrent 25 prosent av flåtten bærer bakterien. Fem prosent av mennesker som blir bitt utvikler sykdom. Per i dag finnes det ingen vaksine mot borrelia.

Nilsen sier at flere av hennes venner og familiemedlemmer er blitt syke etter flåttbitt de siste årene.

— Jeg kjenner mange som har blitt skikkelig syke etter flåttbitt. En i familien måtte på sykehus etter at beinet hovnet opp og nylig oppdaget en arbeidskollega et mistenkelig flåttbitt som rød sirkel rundt. Når man ser konsekvensene av flåttbitt, gjør man seg noen tanker om det er verdt å utsette seg for risikoen. Jeg må jo si at jeg er redd, sier Nilsen.

Smitter lett

Sykdomstilfellene når en topp på sensommeren og høsten. Tallene viser at flest personer smittes i Hordaland og Vest-Agder. Må man først ut i skogen tar Nilsen alle forholdsregler. Sammen med Fædrelandsvennen tok Nilsen og hunden hennes, Rico, en liten spasertur rundt øya.

— Jeg bruker alltid støvler og kler meg i mørkt tøy. Jeg har hørt at lyse plagg tiltrekker flåtten. Når jeg kommer hjem sjekker jeg både meg og hunden for flått, spyler Rico og dusjer selv. I det daglige spiser vi mye hvitløk, som skal ha en forebyggende effekt mot at flåtten skal bite, sier hun.

Eikeland mener flåttsommeren har vært normal så langt. Lite regn, varme og tørke har holdt flåtten i sjakk de fleste steder. Flåtten på Sørlandet bør likevel tas mer alvorlig enn andre steder.

— Flåtten her nede har flere borrelia-bakterier i seg enn andre områder. Derfor er det ganske lett å bli smittet her nede. Immunforsvaret ordner opp i de fleste tilfellene, sier Eikeland.

På Skogsøy er det 6-7 hytter. Hytteeier Sissel Berg og mannen tyr til hvitløkstabletter i kampen mot flåtten.

Tar hvitløkstabletter

Grønnsaksskuffen i kjøleskapet til familien Nilsen er fylt med forskjellige typer løk. - Vi tror blant annet hvitløk hjelper mot flått, sier Eva Britt Nilsen. Foto: Espen Sand

— Vi er overbevist om at de virker. Det er voldsomt mye flått på øya, men i sommer har jeg kun fjernet to flåtter. Før vi startet med hvitløkstabletter ble hele familien bitt langt oftere, sier Berg.Overlege ved Folkehelseinstituttet, Hans Blystad, mener hvitløk ikke har noe for seg.

— Så vidt jeg vet virker hvitløk verken mot flått eller vampyrer, sier han.

Eikeland mener studier viser at hvitløk kan ha en viss effekt.

— Det er gjort et par små studier, blant annet på militærrekrutter. De viste at hvitløk faktisk kan ha en forebyggende effekt. Men vi lurer jo fremdeles på hvorfor noen blir bitt oftere enn andre, sier Eikeland.