Miljøvernministeren ankom Kristiansand og Odderøya i forbindelse med et frokostseminar om klima og miljøledelse og muligheter for næringslivet. Foto: Kjartan Bjelland
Vinden ulte og snøen føyk da klima- og miljøvernministeren kjempet seg opp mot den tidligere Kommandantboligen på Odderøya fredag morgen. Foto: Kjartan Bjelland

Bakgrunnen for Tine Sundtofts første offisielle besøk i Kristiansand som statsråd var et frokostmøte med byens næringsliv om grønn næringspolitikk. Møtet var også en tjuvstart på en landsomfattende lytterunde der ministeren samler innspill om lønnsom, grønn næringspolitikk.

Honnør til Stormberg

Stormberg-gründer Steinar Olsen hadde i forkant av møtet utfordret statsråden på å ta et aktivt grep for å hindre at offentlige myndigheter gjennom lover, regler og forordninger ikke fortsetter som bremsekloss i arbeidet for et grønnere næringsliv. Rettsaken Stormberg nylig vant mot Staten om å få lov til å fradragsføre kjøp av klimakvoter, ble dratt fram som eksempel på nettopp dette.

Sundtoft svarte i møtet på utfordringen med å si at Stormberg har gått foran med et godt eksempel.

— Steinar, jeg er veldig glad for at Stormberg i Kristiansand tingrett har vist at klimakvoter kan være fradragsberettigede. Skattekontorene må nå endre fremgangsmåten i slike saker, og du skal ha all honnør for å gå foran med dette.

Bremsekloss

Steinar Olsen selv takket for støtten, men syntes ikke han fikk det endelige svaret han hadde ønsket.

— Miljøvernministeren vil ha næringslivet med på laget, mens jeg mener det er det offentlige som må bli med på laget. De to siste årene med klimakvoterettsaken har vist at det offentlige fungerer som en bremsekloss. Jeg håper miljøvernministeren bruker saken til skrekk og advarsel, sier Olsen til Fædrelandsvennen. Han ble også invitert til å prate mer med ministeren om hvordan det offentlige kunne hjelpe næringslivet i en grønn satsing.

- Lærerikt

Statsråden selv syntes møtet med de omkring 90 oppmøtte fra byens næringsliv og det offentlige var lærerikt.

— Det er alltid nyttig å møte bedriftsledere som har konkrete presentasjoner der de viser hva de har gjort, og gjennom å endre rutiner og måter å gjøre ting på, kommer ut i andre enden med bedre miljø, sparte penger og til og med økt markedsandel, sier Sundtoft.

Hotelldirektør Erik Riis Jacobsen ved Thon Hotel Arendal, en av bedriftslederne statsråden siktet til, kunne nemlig vise til positiv utvikling i både omsetning, markedsandel og resultat etter at hotellet begynte å satse på miljø i 2009. Thon Hotel Arendal var Norges første Co2-nøytrale hotell og først ute med grønne konferanser - en satsing som nå er videreført til alle 70 hotell i Thon-kjeden.

Innkjøpsordninger

Både Jacobsen og kvalitetsansvarlig Odd von Porat Fiane fra Gumpens Auto Vest, som holdt den andre bedriftspresentasjonen, utfordret statsråden på at det offentlige må fokusere mer på miljøkriterier i sine innkjøpsordninger, som utgjør omtrent 400 milliarder kroner i året.

Sundtoft tok med seg utfordringene fra næringslivet og roste Kristiansand som miljøby.

— Det er imponerende at så mange møter opp på et slikt arrangement og beviser at byen ønsker å gjøre noe.

Vil bli ledende på miljøfeltet

Kommunen er positiv til næringslivets ønske om at Kristiansand skal bli en ledende miljøkommune.

Under paneldebatten på frokostmøtet lanserte Anita S. Dietrichson, leder for Næringsforeningen i Kristiansand, ideen om et pilotprosjekt med mål å bli ledende på miljøfeltet.

— For å få til dette er vi avhengige av å ha et godt og konstruktivt samarbeid mellom kommune og næringsliv. Fremtidens gode grønne samspill handler om lederskap, teknologi, økonomi og rutiner, sa Dietrichson.

Varaordfører i Kristiansand, Jørgen Kristiansen (KrF), er positiv til pilotprosjektet som næringslivet foreslår, og tar også utfordringen fra næringslivet om å prioritere miljøaspektet bedre i de offentlige innkjøpsordningene.

— Selv om vi allerede nå prioriterer miljøsertifiserte bedrifter, kan vi alltids bli bedre.