— Etter en konstruktiv dialog mellom norske og kinesiske myndigheter den siste måneden er vi nå enige om en attest. Dette er jeg svært tilfreds med. Det betyr at eksporten av laks til Kina kan fortsette, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Kinesiske veterinærmyndigheter varslet 18. marsstans i import av laks fra fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms grunnet funn av laksesykdommen ILA.

Samtidig krevde de garantier i norske eksportattester på at fisken ikke kommer fra lokaliteter som er båndlagt på grunn av ILA og PD. Kravet skulle gjelde fra 18. april.

- Fortsatt uforutsigbart

— Det er fremdeles utfordringer for handelen med laks mellom Norge og Kina. Vi må derfor være forberedt på at situasjon vil være vanskelig og delvis uforutsigbar i overskuelig fremtid, sier Aspaker.

Eksportstoppen for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms gjelder imidlertid fremdeles.

Sjømatrådet fryktet at stansen kom til å bli langvarig, da den ble innført i midten av forrige måned. Kampanjen ble avlyst . Nå kan han slippe jubelen løs:

— Et nytt helsesertifikat for norsk laks gjør det nå mulig å fortsette den norske eksporten til Kina. Det å ha markedsdgang til et land som Kina, et av de raskets voksende markedene i hele verden, er selvsagt svært viktig, sier Sjømatrådets Sigmund Bjørgo til Aftenposten.

Han har sin base i Shanghai. Han er Sjømatrådets direktør Fastlands-Kina og Hongkong.

Han sier han er svært lettet over at situasjonen nå er avklart for den største delen av den norske lakse-eksporten til Kina.

— Vi sto jo i situasjon der vi risikerte at all norsk laks ble holdt utenfor det kinesiske markedet. Heldigvis har vi nå fått en løsning som bedrer situasjonen, selv om vi fortsatt vil ha en del markedsutfordringer fremdeles, sier Bjørgo.

I 2014 utgjorde andelen fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms cirka en femtedel av den totale lakseeksporten til Kina.

Rekordmåned

Norge eksporterte sjømat for 17,4 milliarder kroner i første kvartal i år. Det er en økning på 3 prosent sammenlignet med første kvartal i 2014. I mars måned ble det eksportert sjømat for 6,4 milliarder kroner. Det er en økning på 13 prosent eller 741 millioner kroner sammenlignet med mars måned i fjor.

— Det er en rekordsterk marsmåned som gjør at årets første kvartal blir historiens sterkeste for norsk sjømateksport. Det til tross for at årets to første måneder hadde en svakere eksport sammenlignet med fjorårets rekordmåneder, sier Geir Bakkevoll, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Voksende markeder

Russland var lenge stor, men importerer inntil videre ikke norsk fisk. Flere europeiske og asiatiske land øker sterkt.

Tyskernes laksekonsum har nå passert to kilo i året per innbygger.

— Av Tysklands ca. 55.000 butikker, er det nå ca. 10.000 som tilbyr fersk laks, sa Kristin Pettersen i Norges sjømatråd til Aftenposten tidligere denne uken. Hun er fiskeriutsending i Tyskland.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!