Nav-leder i Vennesla, Rolf Velle. Foto: Odd Inge Uleberg
Ordfører Torhild Bransdal Foto: Kjetil Reite

VENNESLA: — Bosetting av mindreårige flyktninger er et nytt område for Vennesla kommune. Vi foreslår derfor å være noe mer moderate enn det Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet ber oss om, sier Nav-leder og saksbehandler Rolf Velle på vegne av rådmannen.

Vi ønsker å bruke tid på å bygge opp et tilbud som fungerer godt, fremfor å ta mange og ikke være sikre på at ting fungerer.

I øyeblikket bor det 78 asylsøkere i mottak i Vennesla, fordelt på flere steder. Om kort tid kommer ti nye til statlig mottak og 40 nye til Lovisenlund i Øvrebø, altså i alt 128. Samtidig bosatte Vennesla 72 flyktninger i fjor. I år var tanken å bosette 60 nye, men så har Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) bedt om flere. Imdi ber Vennesla bosette 15 mindreårige asylsøkere i år og 15 nye neste år. 10 av dem skal være under 15 år.

- For mange

Nav-leder i Vennesla, Rolf Velle. Foto: Odd Inge Uleberg

Velle sier dette blir for mye, siden kommunen ikke har gjort det før.— Vi ønsker å si ja til 12 mindreårige i år og fordele dem på tre bofellesskap på Loland, hvor boligstiftelsen nylig kjøpte boliger av Blå Kors. Mindreårige under 15 ønsker vi ikke å si ja til, fordi dette er veldig krevende. I utgangspunktet er det statlig barneverns oppgave å finne fosterhjem til disse, sier Velle.

Les også:

Les også:

Neste år ønsker han at Vennesla bare tar imot mindreårige hvis det blir ledige plasser i de tre bofellesskapene, selv om Imdi ber om 15. Velle understreker at det er faglige grunner til at Vennesla kommune ikke bør bosette like mange som Imdi ber om.

— Vi ønsker å bruke tid på å bygge opp et tilbud som fungerer godt, fremfor å ta mange og ikke være sikre på at ting fungerer, sier han.

Over 20 ansatte

De 12 mindreårige asylsøkerne vil gi Vennesla kommune 15 millioner i inntekter i år og 16 millioner i inntekter neste år. Likevel sier rådmannen at kommunen må regne med betydelige utgifter.

— Døgnbemanning koster. Vi regner mellom sju og åtte årsverk pr. bofellesskap, opplyser Velle.

Ordfører Torhild Bransdal Foto: Kjetil Reite

Ordfører Torhild Bransdal og flertallet har til nå sagt at Vennesla skal møte flyktninger med åpne armer og ta sin del av dugnaden med bosetting, og vel så det. Hun vil ikke konkludere i denne saken. Den skal behandles i levekårsutvalget neste uke og i kommunestyret 21. april.

Avventer

— Vennesla skal ta sin del. Nå sier rådmannen at vi skal ta noen færre enn Imdi ber om. Det har sine grunner. Vi har også mange asylsøkere i vår bygd, og det er uavklart om det blir et nytt system hvor de skal bosettes mer lokalt enn før. Jeg kan derfor ikke konkludere ennå, sier Bransdal.