Selv etter saudisk målestokk var det svært mange som ble henrettet 2. januar. Kongedømmet figurerer hvert år på versting-listen til ulike menneskerettsorganisasjoner på grunn av alle henrettelsene, men 47 på én dag har knapt vært rapport tidligere fra Saudi-Arabia.

De aller fleste var angivelig Al Qaida-aktivister som skal ha gjennomført ulike terroraksjoner i landet, helt tilbake til 2003. Men den henrettelsen som har skapt mest raseri, gjaldt Nimr al-Nimr. Han var en skiftlærd sjiamuslim som skal ha «hjulpet terrorister» og «gått til krig mot Allah».

Fordømmelsene av denne henrettelsen har særlig kommet fra land og organisasjoner som tilhører sjia-retningen innen islam. Nettopp derfor er det grunn til å tro at disse protestene ikke gjør inntrykk i Saudi-Arabia. Kongefamilien styrer landet i nært samarbeid med et religiøst lederskap som praktiserer en svært streng og intolerant fortolkning av sunni-islam. Sjiaer som praktiserer sin religion risikerer å bli forfulgt. Saudiske aviser rapporterer jevnlig om sjiaer som stilles for retten og dømmes for heksekunst.

Saudi-Arabia og Iran er bitre fiender. Begge beskylder den andre for å skape uro og ustabilitet. Den kalde krigen dem i mellom er varm både i Jemen og Syria, hvor de kriger via andre aktører. Dessverre er det her de mest alvorlige konsekvensene av henrettelsen kan komme. For både i Syria og Jemen er det helt nødvendig med en fredsløsning som det internasjonale samfunnet, Saudi-Arabia og Iran inkludert, står bak.

I Syria har det de siste ukene vært tendenser til en positiv utvikling på dette området. I tillegg til Saudi-Arabia og Iran, har hovedmotstanderne USA og Russland samlet seg om generelle prinsipper for en avslutning av krigen. Planen har vært at de igjen skal møtes på nyåret for å videreutvikle dette til en fredsavtale. Men hvis striden mellom de to førstnevnte nå blusser opp, kan dette viktige arbeidet stå i fare.

Midtøsten trenger mer enn noensinne fred, forsoning og toleranse. Saudi-Arabia gjør det stadig vanskeligere for seg selv å bli oppfattet som en medspiller i den prosessen.