I januar 2015 mente Bjarne Skeie, selve gudfaren i Sørlandets boreteknologimiljø, at "Verden går simpelthen ikke videre med en oljepris på 30 dollar fatet. Så er spørsmålet: Hva tror man? For noe må man tro! Personlig mener jeg at oljeprisen kommer til å ende på et sted mellom 65 og 95 dollar fatet dette året. Vi får se ut over høsten. Tar jeg feil, må jeg tilpasse meg, jeg som alle andre!"

Dermed føyde supergründeren seg inn i den lange rekken av dem som ikke så hvor dette bar hen.

— Ja, denne nedturen ble tøffere enn jeg hadde trodd. Men fortsatt ser jeg for meg at oljeprisen snur oppover igjen sent i 2016 eller tidlig i 2017. I markedet for boreutstyr vil det ta lengre tid. Akkurat hvor lang tid vil jeg ikke anslå; det er for mye usikkerhet i verden, sier Skeie.

Hans nåværende tilknytning til Node, ved siden av å være æresmedlem, er via Skeie Technology.

— Hvor hovedaktiviteten for tiden er å være medeier i TTS. Selskapet har redusert på både aktivitet og kostnader innen offshore, men går rimelig bra på marine, sier Bjarne Skeie.

- Beretningen om en varslet katastrofe

En annen sentral person i Sørlandets oljeteknologimiljø er Carl Lieungh, administrerende direktør i børsnoterte Sevan Marine i Arendal.

— Dette er en syklisk business, og vi har en supersyklus bak oss. Så er det jo sånn at når festen er ekstra heftig og langvarig, blir dagen derpå tilsvarende tung, sier Lieungh.

Carl Lieungh er administrerende direktør i Sevan Marine. Han ser tilbake på det han mener var en supersyklus i en syklisk business. Foto: Rune Øidne Reinertsen

Han sitter i de samme, nøkterne lokalene i Kittelsbukt i Arendal som Sevan-eventyret opprinnelig startet i. Flyttingen til fjonge Arendal Kunnskapshavn viste seg å bli en mellomstasjon; behovet for å spare kostnader veide tyngre.Lieungh (58) har mer enn 30 år bak seg i olje og gass, og han har sett det meste.

— Denne gangen ble økningen i aktivitet og lønninger for ekstrem. På mange måter var det beretningen om en varslet katastrofe, uten at særlig mange tok den innover seg. Vi skal ikke langt tilbake i tid før spørsmålet var "Hvordan får vi tak i nok ingeniører?" Nå er vi inne i en fase som er brutal, men på sin måte også sunn – selv om mange av enkeltskjebnene er svært triste.

- Fremskriving holder ikke

— Hva tror du om oljeprisen?

Sevan Voyageur er én av plattformene med Sevan Marines karakteristiske sylinderform. Foto: SEVAN MARINE

— Ingen, heller ikke jeg, klarer å fortelle hvordan den vil utvikle seg. Den vanligste metoden, å fremskrive den siste tidens priskurve, holder ikke. Nå er vi tilbake til nivået etter finanskrisen i 2008/2009. Oljeprisen skal opp igjen, men jeg vet ikke når, og jeg vet ikke hvor høyt den skal. Det jeg ser, er at nye prosjekter kanselleres eller i beste fall utsettes. Det gode for Sevan Marine er at våre sylinderformede skrog er blitt "proven" teknologi. Når norsk sokkel i økende grad skal elektrifiseres fremover, byr Sevan-plattformene på kostnadsmessige og teknologiske fordeler. En av dem er at de ikke dreier seg med vær og vind, og dermed muliggjør enkel inntrekking av strømkabelen fra land. Og apropos: Det skal fortsatt brukes mange penger både på norsk sokkel og i andre markeder. Oljealderen er ikke over.