OSLO: Nå bekrefter politiet at mannskapene tvert imot fikk beskjed om at det dreide seg om kun én person,

I ettertid har flere vært kritiske til at de to polititjenestemennene som kom fram først ved kaia i Utvika på landsiden, ikke tok seg over til Utøya med en gang. Politiet har møtt kritikken med at de trodde det var flere gjerningsmenn i aksjon, men nå bekrefter politimester Sissel Hammer i Nordre Buskerud politidistrikt det motsatte, skriver Aftenposten.

Operasjonsleder Lill Heidi Tinholt på Hønefoss har tidligere sagt til Politiforum at hun sa ifra om at det kun dreide seg om én person.

«Det hun formidler til mannskapene er «én gjerningsperson med automatvåpen og politiuniform», bekrefter politimester Hammer til Aftenposten i en e-post. Hun opplyser videre at det kom inn opplysninger om flere mulige gjerningsmenn, men at disse opplysningene ikke ble videreformidlet umiddelbart.

Ifølge avisen viser flere politirapporter fra politimenn som var på stedet at dette var riktig, selv om beredskapstroppen, som kom til området 13 minutter senere, har vært tydelig på at de fikk meldinger om at det kunne være flere gjerningsmenn.

Politimester Hammer understreker at spørsmålet om én eller flere gjerningsmenn ikke påvirket politiets vurderinger.

– Det viktigste hinderet for å komme seg til Utøya var mangelen på båt, sier hun.