KØBENHAVN: Opprinnelig var det dronning Sonja og kong Harald som skulle delta torsdag, men komplikasjoner med flytrafikken gjorde at kongehuset måtte omrokere på planene. Heller ikke det svenske kongeparet rakk fram.

Kronprins Haakon, som kom reisende i bil fra London, hadde heller ikke sjanse til å nå fram i tide til forestillingen.

I stedet ankom kronprinsesse Mette-Marit sammen med sine gode venner, den danske kronprins Frederik og kronprinsesse Mary. Fra den svenske kongefamilien kom kronprinsesse Victoria og Daniel Westling og prins Carl Philip. I tillegg kom presidentene fra Island og Finland med sine ektefeller. Hele den danske kongefamilien var også til stede, inkludert prins Joachim og prinsesse Marie. Til sammen var over 1.200 gjester invitert.

Moderne og historisk

Kveldens hedersgjester, dronning Margrethe og prins Henrik, ble tatt imot av teatersjef Erik Jacobsen og Det kongelige Teaters styreformann, rektor Lars Pallesen. Sistnevnte utropte et nifoldig leve for dronningen, før regentparet kunne nyte gallaforestillingen. Den åpnet med en ouverture fra det danske nasjonalskuespillet «Elverhøj».

Kveldens program var satt sammen av musikalske smakebiter fra Danmark og utlandet, og favnet et vidt spekter, fra klassisk til det mer moderne.

Den svært kunstneriske og historieinteresserte dronningen satte sikkert også pris på blomsterutsmykningen i teateret. Blomsterkunstner Mogens Grønbech hadde hentet inspirasjon fra det moderne og det utradisjonelle kombinert med de historiske rammer. Ikke helt ulikt slik den folkekjære dronningen har utøvd sitt virke som monark.

Kongelig snadder

Halvveis i forestillingen blir det tid for pause og noe å bite i. På menyen står fem lekre småretter. Grønne asparges med dipp av morkelkrem, ferskpillede skagensreker på sprøtt brød med sitronmajones, brioche med andelevermousse og marmelade av Lilleø-epler, fylte makroner med Valrhona sjokolademousse og små vannbakkels med ostekrem.

I pausen får det danske kongeparet anledning til å hilse på noen av sine gjester i teateret, før alle må tilbake til plassene for andre del av forestillingen.

Torsdag kveld var det ennå ikke sikkert når kronprins Haakon ville være framme i København. Slottet opplyser til NTB at både kronprinsparet, dronning Sonja og kong Harald vil delta i feiringen på dronning Margrethes fødselsdag fredag. Dagen begynner med vekking av jubilanten på Fredensborg slott og avsluttes på samme sted med middag og dans for private venner.