OSLO: Litt før klokken 09 onsdag ble terrorsiktede Anders Behring Breivik kjørt fra Ila fengsel til politihuset på Grønland for nye avhør. Breivik fastholdte der at han erkjenner det faktiske forholdet, men ikke straffeskyld.

Da dagens avhør var over opplyste hans forsvarer, Geir Lippestad, at det i hovedsak hadde en vært klargjøring og presisering av den tidligere såkalte frie forklaringen.

Ifølge Lippestad har Breivik blant annet forklart seg om en omfattende reisevirksomhet.

— Han har reist over hele verden, deriblant svært mange land i Europa. Han har benyttet bil, ferje og fly, sa Lippestad til Aftenposten.

Ifølge Lippestad er det snakk om reiser i direkte sammenheng med planleggingen av angrepene, som var mest intens de siste årene.

Har disse reisende vært for å møte mennesker eller for å skaffe materiell?

— Det er snakk om begge deler. Han har forklart at det meste av utstyret er hentet fra utlandet, sier han, men vil ikke gå noe mer spesifikt inn i hvilke land det er snakk om.

Ingen svar om medhjelpere

Lippestad opplyser at Breivik forklarer seg villig og åpent på de fleste punkter, med unntak av ett:

— Han ønsker ikke å si noe om mulige medhjelpere.

Breivik har stilt en rekke krav som krever oppfylt før han eventuelt vil svare på spørsmål om eventuelle andre celler.

Hvilke krav stiller han?

— Det er vanlige menneskelige krav som alle som sitter inne stiller, og så er det en del urealistiske, uvirkelige krav som man selvfølgelig ikke kan ta stilling til.

Sistnevnte krav har blant annet vært at Regjeringen må gå av.

Nysgjerrig på samfunnsinteressen

Han viser stadig vekk til manifestet og dagboken under avhørene, opplyser Lippestad.

— Han stiller spørsmål om samfunns- og medieinteressen, og han så det selv ut av vinduet på vei til fengslingsmøtet. Han er nysgjerrig på hvordan Europa, verden og Norge reagerer, sier Lippestad.

Breivik har ikke bedt om kontakt med noen så langt, og han har beskrevet tiden i isolasjon som tung, oppgir Lippestad.

Lippestad sier han er iført vanlige klær under avhørene.

Avhørene har pågått gjennom hele onsdagen. Det er tredje gang den terrorsiktede 32-åringen avhøres av politiet. Det første avhøret tok syv timer, mens det andre tok to.

- Annerledes virkelighetsforståelse

Så langt har ikke Breivik bedt om kontakt med noen eller spurt etter noen. Han er imidlertid svært nysgjerrig på tilstandene utenfor fengslet, ifølge forsvareren.

— Han stiller spørsmål om samfunns- og medieinteressen, og han så det selv ut av vinduet på vei til fengslingsmøtet. Han er nysgjerrig på hvordan Europa, verden og Norge reagerer, sier Lippestad.

Lippestad har tidligere gitt inntrykk av at Breivik har et meget spesielt tankesett, og han utdypet det ytterligere:

— Virkelighetsforståelsen, hvordan samfunnet er bygd opp og reaksjonen på disse handlingene er veldig annerledes enn det enhver annen ville ha tenkt. Det gjelder også måten han har reagert på i ettertid, sier han.

Breivik har spurt hvor mange som er skadet, men dette har han foreløpig ikke fått svar på, opplyser Lippestad.

En planlagt fluktrute vekk fra Utøya skal, ifølge forsvareren, være så virkelighetsfjern og urealistisk at den er vanskelig å si noe fornuftig om.

- Skjulte millioner

I tidligere avhør har Breivik forklart at han hadde seks millioner kroner til å finansiere terrorangrepene. Han har oppgitt en del bankkontoer, men Lippestad kan ikke foreløpig si noe om hvor disse bankkontoene hører hjemme.

Ifølge Dagens Næringsliv har Breivik i det såkalte manifestet beskrevet at han har overført penger til blant annet skatteparadiset Antigua, et land som lenge har vært regnet som et av de vanskeligste stedene for norsk politi og skattemyndigheter når det gjelder å få informasjon.