Nå kan trønderjenta tangere Sonja Henies rekord som mestvinnende norske kvinne i OL med seier i lagsprinten mandag.Bjørgen, som hadde knallski, var svært aktiv på klassiskdelen av skiathlom, der hun mørnet de fleste. Et par ganger så det ut som hun skulle rykke fra feltet, men det gikk ikke.

I stedet gikk en gruppe på seks løpere ut samtidig etter skibyttet til skøyteutstyr. Der fortsatte Bjørgen å gjøre mye av grovjobben helt foran.

Med der oppe var også Kristin Størmer Steira og Therese Johaug (slapp etter hvert og endte på sjetteplass).

Steira og Bjørgen fyrte opp farten i den første lange motbakken i fri teknikk. Duoen delte så på å dra i teten en liten stund. Bare Justyna Kowalczyk og Anna Haag hang på.

Bjørgen stakk etter 12,4 kilometer av løpet. Da fikk hun umiddelbart en luke som ingen klarte å tette igjen etterpå. Resten ble en defilering. Haag gikk inn til sølv 8,9 sekunder bak.

For Kristin Størmer Steira, som har tre OL-fjerdeplasser fra før, ble fredagen tung. Hun fikk først beskjed om at bronsespurten mot Justyna Kowalczyk ga medalje. Så gikk bronsen likevel til den polske løperen. Steira tapte med en halv skistøvel.

Bjørgen har prikket formen til de grader i blinken:

Bjørgens motgang i de siste sesongene har vært tung. Nytt treningsopplegg, ny innstilling til hverdagen og en ny plan for denne sesongen, har løftet henne tilbake til topps.

Genitrekket var trolig å vrake start i prestisjetunge Tour de Ski. En tur i kjelleren der med mulig sykdom i etterkant, ville redusert OL-sjansene betraktelig. (©NTB)