Mens tollerne tidligere stanset turister med løveskinn og elfenben, er det nå tabletter av tigerben, kobragalle og sjeldne kaktuser som ulovlig bringes over grensen, skriver Aftenposten .

Hittil i år er det beslaglagt ca. 17.000 enheter av produkter fra utryddingstruede arter. De er ulovlig innført i Norge, og fører til politianmeldelse. I samme periode i fjor gjorde tollerne 10.000 slike beslag.

Handel med verdens truede dyr og planter er forbudt i henhold til den internasjonale Washingtonkonvensjonen (CITES). Tiger og havørn er på CITES-listen, det samme er elfenben, moskushjort, sjøhest og fjelltistel fra Himalaya. Deler fra noen av disse artene inngår også i endel asiatisk medisin, som det er stadig mer populært å innføre til Norge.

Populært

Også slankemiddel basert på ørkenkaktusen «hoodia gordonii» er populært. Den skal svekke appetitten, og selger godt i Norge. De fleste forsendelser som kommer hit, blir stoppet av tollen. Mottageren blir anmeldt.

Sommerferien er høysesong for ulovlig innføring av truede arter.

— Voksende turisme bidrar til tilbakegangen av mange arter i verden. Ofte er nok forklaringen tankeløshet, sier seniorrådgiver Øystein Størkersen i Direktoratet for naturforvaltning (DN), som håndhever den norske delen av CITES-regelverket.

Strenge straffer

Størkersen ber folk tenke seg om. De som tar med seg produktene hjem, er selv ansvarlig for å undersøke om det er tillatt å innføre dem. Det er høye bøter for ulovlig innførsel. I de groveste tilfellene kan det bli fengsel.

— Beslagene har økt sterkt de siste årene, sier kontorsjef Jon Aspelund ved Oslo og Akershus tollregion.

Han er ansvarlig for tollbehandling av all post fra utlandet. I tillegg til at turister tar med seg flere ulovlige varer hjem, øker også salget via Internett.

Forbudt

Alternativ medisin fra land som Kina og Vietnam er også blitt mer populært i Norge de siste årene. Disse er ofte dyre, siden de inneholder stoffer fra sjeldne og ofte fredede arter.

— Når det gjelder medisin, er regelverket helt klart. Det er ikke tillatt å innføre medisin fra land utenfor EØS, sier Aspelund.

Størkersen i DN mener at flere firmaer annonserer for blant annet slankemidler og naturmedisin fra truede arter.

— Her bør man nok se på regelverket for å hindre at kunder får problemer, sier han.