Da de første mannskapene fra beredskapstroppen går i land på Utøya klokken 18.25, blir de, ifølge sentrale politikilder i Oslo politidistrikt, møtt av flere ungdommer som kommer med detaljerte beskrivelser av det de oppfatter som flere gjerningsmenn, skriver Aftenposten.To minutter senere blir Anders Behring Breivik pågrepet, men politiet fortsatte jakten på flere gjerningsmenn. Ifølge sentrale kilder tok det flere timer før politiet ble noenlunde sikre på at det ikke var flere terrorister på øya.

Magne Rustad, stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, sier at de la til grunn at alt var mulig, og at muligheten for at det var to til fem terrorister baserte seg på forklaringer fra personer som var på Utøya eller folk som hadde vært i kontakt med dem.

— Dette var ikke noe sikkert og avklart situasjonsbilde, men vår beste vurdering ut fra mange og uoversiktlige opplysninger i en hektisk og krevende situasjon, sier han.

Rustad bekrefter at politiet, også etter pågripelsen, mente det var grunn til å anta at det kunne være flere terrorister og eventuelt sprengstoff involvert. (©NTB)