HAUGESUND: Henrik Rafaelsen fra Kristiansand vant Amandaprisen i kategorien beste mannlige skuespiller for hans rolleprestasjon i filmen «Sykt Lykkelig».

I alt seks sørlendinger var nominert til årets Amandapris, deriblant skuespiller Agnes Kittelsen for sin rolle i samme film, men det var altså Henrik Rafaelsen som ble hedret med den gjeve prisen lørdag kveld.

SE OGSÅ: «Sykt Lykkelig»-trailer til høyre i artikkelen!

Rafaelsen benyttet anledningen til å takke filmens regissør Anne Sewitsky og alle skuespillerne han hadde arbeidet med på settet.

— Det var en fin film å være skuespiller i, kommenterte Rafaelsen i sin takketale.

— Det var litt skummelt, og veldig fint. Man sitter der så lenge og venter... Det er en uvant situasjon rett og slett, sa Rafaelsen til "God kveld Norge" etter at tv-sendingen var ferdig.

Her er årets Amandavinnere:

  • Beste norske kinofilm: ”Kongen av Bastøy”, produsent Karin Julsrud for 4 ½

  • Folkets Amanda: «Trolljegeren», regi André Øvredal

  • Amanda-komiteens Ærespris: Bjørn Floberg

  • Beste barnefilm: «Elias og jakten på havets gull», regi Lise I. Osvoll, produsent John M. Jacobsen og Sveinung Golimo for Filmkameratene

  • Beste regi: Erik Skjoldbjærg, «Nokas»

  • Beste kvinnelige skuespiller: Line Verndal, «Limbo»

  • Beste mannlige skuespiller: Henrik Rafaelsen, «Sykt lykkelig»

  • Beste kvinnelige birolle: Lena Endre, «Limbo»

  • Beste mannlige birolle: Trond Nilssen, «Kongen av Bastøy»

  • Beste filmmanus: Christopher Grøndahl, «Nokas»

  • Beste foto: Manuel Alberto Claro, «Limbo»

  • Beste produksjonsdesign / scenografi: Niels Sejer, «Limbo»

  • Beste visuelle effekter: Marcus B. Brodersen og Øystein Larsen, Filmkameratene, «Trolljegeren»

  • Beste musikk: Johan Söderqvist, «Kongen av Bastøy»

  • Beste klipp: Christoffer Heie, «Jørgen + Anne = sant»

  • Beste lyddesign: Hugo Ekornes, «Limbo»

  • Beste kortfilm: «1994», regi Kaveh Tehrani, produsenter Kaveh Tehrani, Christian Lien Jensen og Marthe Haakensen

  • Beste dokumentarfilm: «Reunion – Ten Years After the War», regi Jon Haukeland, produsent Charlotte Røhder Tvedt for Medieoperatørene

  • Beste utenlandske kinofilm: «Another Year», regi Mike Leigh, distributør SF Norge

  • Amanda-komiteens Gullklapper: Celine Engebrigtsen og Kjersti Paulsen, castingagenter

Haugesund 20110820.Line Verndal mottar Amandaprisen 2011 i kategorien Beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen "Limbo" i Haugesund lørdag kveld.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix *** Local Caption *** Haugesund 20110820.Line Verndal mottar Amandaprisen 2011 i kategorien Beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen "Limbo" i Haugesund lørdag kveld.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Seier med bismak for team Limbo

Maria Sødahl og hennes team vant mest og kunne innkassere fem Amanda-priser i Haugesund i kveld for Limbo. Men den var ikke kandidat til årets beste kinofilm.

På forhånd var det klart at Limbo tangerte rekorden på ti Amanda-nominasjoner. Men Sødahls debut som langfilmregissør ble droppet av juryen som kandidat til prisen for årets beste norske kinofilm, skriver Aftenposten.no.

Tre for Bastøy

Den stakk produsent Karin Julsrud i produksjonsselskapet 4 ½ av med for Kongen av Bastøy i den TV 2-direktesendte gallaforestillingen i Festiviteten i Haugesund lørdag kveld.

— En herlig anerkjennelse av det langvarige og harde arbeidet vi har utført. Jeg trodde ikke vi skulle få noen pris her i dag, sa en lykkelig regissør Marius Holst etter prisutdelingen. For ham var Kongen av Bastøy et mangeårig favorittprosjekt og en drøm som endelig gikk i boks.

Norges nye filmstjerneskudd, Trond Nilssen, fikk også en velfortjent pris for beste mannlige birolle for innsatsen som den opprørske 17-åringen Erling i samme film.

–Dette var min første film, og det er utrolig stort å vinne pris for den, sier Nilssen. Han takket sin far for å ha presset ham til å dra på audition for rollen.

Med pris for beste musikk til Johan Söderqvist, ble status for vinterens største norske publikumssuksess (275.000 solgte kinobilletter) tre Amandaer.

Skjoldbjærg beste regissør

Erik Skjoldbjærg fikk regi-prisen for den ultrarealistiske gjenskapingen av stor-ranet Nokas. Pris for beste filmmanus til Christopher Gøndahl ble den andre utmerkelsen til filmen, som ble sett av over 250.000 på kino i Norge fra premieren høsten 2010. Men flest priser ble det likevel til Maria Sødahls relasjonsdrama Limbo, fra et internasjonalt oljemiljø på Trinidad på 1970-tallet. De to kvinnelige frontfigurene i filmen, Line Verndal og Lena Endre fikk pris for henholdsvis beste kvinnelige hovedrolle og birolle.

Verndal, som er mest kjent som Marit i TV-serien Himmelblå, jublet vilt og hemningsløst for sin pris. Endre var ikke til stede på showet, da hun tidligere på dagen måtte forlate Haugesund av familiære årsaker, ifølge Amanda-komiteen.

Pris-raset fortsatte for Limbo ved at dansk-chilenske Manuel Alberto Claro vant for beste foto. Dessuten seiret også Hugo Ekornes, som var nominert for tredje året på rad, for beste lyddesign. Nok en teknisk pris sikret Limbo-teamet gjennom danske Niels Sejer som fikk prisen for beste produksjonsdesign/scenografi.

I skarp konkurranse med Otto Jespersen (Trolljegeren) og Benjamin Helstad (Kongen av Bastøy) tok Henrik Rafaelsen prisen for beste mannlige skuespiller for sin rolle i Anne Sewitskys regidebut Sykt lykkelig.

Sewitskys team bak barnefilmen Jørgen + Anne = sant, hennes andre spillefilm, sikret seg også en pris, gjennom Amanda til Christoffer Heie for beste klipp.

- Regiprisen veier mest

Nokas-regissør Erik Skjoldbjærg slår fast at regiprisen var den viktigste for ham å vinne.

Spillefilmen om Nokas-ranet var nominert til tre priser og satt igjen med to da Amanda-showet var over.

– Det er regiprisen som veier mest. Det er den jeg får med meg hjem, og den som betyr absolutt mest faglig, sier Skjoldbjærg til Aftenposten.

Hovedrolleinnehaver Line Verndal i Limbo hadde på forhånd stålsatt seg mot å ikke få pris.

– Jeg har hele tiden tenkt på at jeg ikke skal bli skuffet om jeg taper Amanda-prisen, sa Verndal da hun møtte pressen i Haugesund rådhus rett før prisutdelingen startet.

Alt fra Limbo hadde première i vinter hadde folk begynte å snakke med henne om at en Amanda ventet i Haugesund i august.

Trolljegeren folkets valg

En annen av fjorårets store publikumssuksesser, André Øvredals regidebut Trolljegeren, ble tildelt Folkets Amanda gjennom en avstemming i VG.

Filmen har hatt stor suksess også i utlandet, og nylig solgte regissør og produsenter remake-rettighetene til USA. I Haugesund fikk den også pris for beste visuelle effekter.

Mike Leighs sterke samlivsdrama, Another Year, ble kåret til fjorårets beste utenlandske kinofilm.