• Statoil-ansatte vender ryggen til eget hovedverneombud

  • Krever rett til å stå i jobb

  • Enighet om årets lønnsoppgjør

— YS-forbundet Negotia har fått arbeidsgiverne med på å legge flere penger på bordet for å få løst den årelange striden, enn selskapet ville gjøre da den ytelsesbaserte pensjonsordningen skulle lukkes for et par år siden, sier Tore Eugen Kvalheim til Aftenposten.no.

Han er leder i hovedsammenslutningen YS, som omfatter fagforbundet Negotia og blant annet bankfunksjonærenes store forbund Finansforbundet.

Begge forbund har stått oppe i langvarige konflikter om tjenestepensjonsordningene de senere årene.

Tapte mot Fokus Finansforbundet var inne i en langvarig tautrekning med danskeide Fokus Bank, som gikk helt til Høyesterett. Finansforbundet tapte saken, som dreide seg om at bankens ledelse valgte å lukke den gjenværende ytelsesbaserte tjenestepensjonsordningen.

— Negotia har brukt store ressurser på denne saken, og vi er glad for at vi har kommet frem til en løsning. Med dette forteller vi alle arbeidsgivere at Negotia kjemper for medlemmenes rettigheter der disse forringes på en uakseptabel måte.

— Nå ligger det 142 millioner i nominell verdi - 67 millioner neddiskontert - på bordet til fremtidig fordeling, som følge av Negotias innsats, sier forbundsleder Inger Lise Rasmussen.

- Hvorfor har dere nådd frem denne gang, mens Fokus vant frem i forrige runde?

— Rettssaken med Fokus som motpart lærte oss at det er viktig å legge de konkrete pensjonsavtalene - individuelt og kollektivt - til grunn i slike saker. Det kan være nyanser i utformingen av selve avtalene, sier Kvalheim.

— Og i det lange løp er ingen bedrift tjent med å ha en slik strid hengende over seg i årevis. Saken fikk i hvert fall sin løsning etter at selskapet fikk en ny ledelse, mener YS-leder Kvalheim.

- Er det fortsatt mye bråk om ordningene for tjenestepensjonen i arbeidslivet, slik YS ser det?

— Jeg vil ikke bruke begrepet bråk, men vi ser at mange pensjonsavtaler er oppe til revurdering. Det skyldes også nye regler for regnskapsføring og solvens. Endringene skal bidra til å få de fremtidige utgiftene for et selskap bedre frem i lyset.

- Innebærer det at uroen i finansmarkedene kan bidra til at flere bedrifter vil endre pensjonsordningene?

— Det er en risiko for at presset øker, ja. Mange vil bli fristet til å redusere sine fremtidige forpliktelser ved å få billigere pensjonsordninger, sier Kvalheim.

Avtalen Daværende EDB Business Partner avviklet i 2009 selskapets lukkede ytelsesbaserte pensjonsordning, og overførte de eksisterende medlemmene til den innskuddsbaserte pensjonsordningen.

Da varslet en gruppe ansatte stevning til Oslo tingrett, for å prøve selskapets rett til ensidig endring av ytelsesordningen.

Forliket innebærer at kompensasjonsordningen som ble etablert i 2009 ved avvikling av ytelsesordningen, står uendret, men at EDB ErgoGroup ikke ensidig kan endre denne uansett grunn, slik bestemmelsen er utformet i dag.

Kontantkompensasjon I tillegg utbetales en ny kontantkompensasjon med virkning fra 01. januar 2011 til de berørte medarbeiderne som er ansatt i selskapet per dags dato, og så lenge de er ansatt i selskapet.

Den årlige EBITA- og kontantstrømeffekten av dette forliket for EDB ErgoGroup utgjør i størrelsesorden 9 millioner kroner, melder partene. Neddiskontert verdi er anslått til 67 millioner.

Forliket får ingen effekt på selskapets balanse.