– Det vil komme protester i høst, og det vil komme høylytte krav. Men vi er nødt til å holde igjen på pengebruken av hensyn til jobbene og konkurranseevnen, sa Stoltenberg.– Vi skal gjøre nei til en dyd. Vi sier ja til det viktigste, nemlig arbeid for alle, sa Ap-lederen.

Han sier regjeringen på flere områder i det kommende budsjettet vil foreslå å bruke mindre penger enn det mange forventer og ønsker seg. Han viste til at vi kan være på vei inn i en ny global økonomisk krise, tre år etter at den forrige internasjonale finanskrisen brøt løs.

– Derfor er det viktigere enn noen gang å holde orden i økonomien, sa Stoltenberg. Statsministeren viste til at situasjonen i Europa er meget alvorlig, med mange land som sliter med høy ledighet, lav vekst og stor gjeld. Også i andre deler av verden, blant annet USA, er utsiktene usikre. Men den alvorlige økonomiske situasjonen globalt angår også Norge.

– Vi må ikke tro at dette ikke angår Norge. Vi er et lite land med tette økonomiske bånd til verden rundt oss. Lavere etterspørsel internasjonalt vil påvirke norsk næringsliv. En sterk krone kan ramme de som lever av eksport til utlandet, og arbeidsplassene i industrien kan settes i fare, sa Stoltenberg. (©NTB)