OSLO: I første halvår i fjor gjennomførte Oslo politidistrikt 52 dommeravhør hvor barn kan ha blitt utsatt for vold eller seksuelle overgrep. I samme periode i år er det foretatt over 100 dommeravhør av barn, skriver VG.

– Årsakene til den store økningen er nok flere: Først og fremst fordi vi har fått en lovendring om at barn som er vitner til vold blir ansett som fornærmet, men også fordi det er blitt et større politisk og samfunnsmessig fokus på familievold, og at flere dermed går til det skritt å anmelde, sier leder for vold— og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde.

Dommeravhørene i Oslo blir gjennomført på Barnehuset, som nå skifter navn til Statens Barnehus. Der blir barna dessuten undersøkt medisinsk og de får tilbud om videre oppfølging og behandling.

– Den voldsomme økningen betyr ikke nødvendigvis at det skjer flere overgrep mot barn, men at terskelen for å anmelde kanskje blir mindre i takt med at man får mer fokus på utsatte barn i hjelpeapparatet og blant folk flest, sier Barnehusets daglige leder Astrid Johanne Pettersen.