OSLO: I sin redegjørelse for Stortinget pekte Stoltenberg på tre av 22. juli-kommisjonens konklusjoner:

– Grubbegata burde vært stengt. Det var den ikke. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset tidligere. Det ble han ikke. Flere sikrings— og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt. Det skjedde ikke. Dette beklager jeg, sa Stoltenberg.

Han pekte på at kommisjonen har avdekket feil, mangler, utilstrekkeligheter, svikt i systemer og konkrete feilvurderinger som ble gjort 22. juli og i ukene, månedene og årene før.

– Det ble truffet riktige valg både den 22. juli og før. Men det ble også tatt gale beslutninger. Og riktige vedtak ble ikke iverksatt raskt nok, sa Stoltenberg.

– Lære av fortiden

Statsministeren fortsatte med å slå fast at man aldri kan rette opp feil i fortiden.

– Derimot kan vi lære av fortiden, erkjenne at vi gjorde feil og gjøre det vi må for å skape en tryggere framtid, sa Stoltenberg.

Statsministeren gjentok at han har det øverste ansvaret for beredskapen i Norge, men understreket at det ikke fritar statsråder og andre ledere for ansvar.

– Flere etater i både kommune og stat har ansvar for ulike deler av beredskapen. Politidirektoratet har ansvar for hvordan politiet fungerer. Helseforetakene har ansvar for den medisinske beredskapen. Dette må ligge fast, ellers risikerer vi ansvarsforvitring, ansvarspulverisering og uklarhet, sa statsministeren.

Stor jobb

Han sa at enkeltvedtak ikke er nok for å møte utfordringene kommisjonen beskriver.

– Det minst krevende er å bevilge mer penger, vedta planer. Beslutte omorganiseringer. Den viktigste jobben er større. Det handler om ledelse, styrking av holdninger, endring av kulturer knyttet til beredskap. Å forstå farer i et trygt samfunn, sa Stoltenberg.

Han mener ansvaret for at dette skjer ligger hos lederne på alle nivåer. Regjeringen og Stortinget må sammen samle seg om kjerneoppdraget, nemlig borgernes og samfunnets trygghet, ifølge statsministeren.