Kloakkforskning avslører Oslo-folks alkovaner

Oslo (NTB): Skvulpende kloakknett har gitt forskerne nytt innsyn i Oslo-borgernes alkoholvaner. Men granskningen av en halv million menneskers kloakk viser lite nytt: Den tradisjonelle helgefylla består.

I samarbeid med Folkehelseinstituttet og Statens institutt for rusmiddelforskning har forskere fra Norsk institutt for vannforskning (NIVA) fått tilgang på kloakk fra 500.000 Oslo-beboere for september måned i 2009. Etter å ha arbeidet seg gjennom kloakkmassene ved kloakkrenseanlegget på Slemmestad er nå forskernes iherdige innsats belønnet med den lite oppsiktsvekkende nyheten: Oslo-borgernes helgefyll er ubestridt, skriver Dagsavisen.60 prosent av alkoholforbruket skjer fredager og lørdager. Dagene fra søndag til torsdag utgjør rundt 10 prosent hver.

– Funnene er ikke noe overraskende slik sett. Jeg tror folk flest vet hvor mye de drikker og når. I Norge skjer dette mest i helgene, mens Frankrike har et jevnere alkoholforbruk, sier stipendiat Malcolm Reid ved NIVA.

Det er første gang at en befolknings alkoholforbruk måles gjennom kloakkprøver. NIVA har utviklet en metode som skal være svært fintberegnende. Forskerne måler biomarkører av avfallsstoffer som kroppen sender fra seg etter å ha filtrert blant annet alkohol. Forskerne er dermed i stand til å se forskjell på alkohol som er konsumert av en person og alkohol som bare er skylt ut i vasken.

Norske forskere har tidligere benyttet samme forskningsmetode for å måle bruk av narkotika og medikamenter i Oslo. Da kom det fram at folk på vestkanten bruker dobbelt så mye kokain som folk på østkanten. (©NTB)