Fvn.nos journalist Roald Ankersen er på Sundvollen. Kontakt ham via telefon 03811.

Jannicke Arnesen opplevde et mareritt på Utøya. Bildet er tatt i en tidligere anledning. (Arkivfoto: Inger M. Witteveen) Foto: Inger M. Witteveen

UTØYA: — Jeg satt på brygga på Utøya da båten med den falske politimannen kom i land. Jeg smilte til han i det han passerte. Like etterpå hørte jeg to skudd. Jeg satt helt stille. Deretter smalt det seks ganger til. En AUF-er fikk skysset meg om bord i båten som går i skytteltrafikk mellom Utøya og fastlandet. Deretter satt vi ut på fjorden, sier Jannicke Arnesen.Den unge AUF-eren fra Kristiansand var egentlig på vei hjem til Kristiansand da drapsmannen steg i land på Utøya. Mangel på skyss gjorde at hun ikke kom seg fra sommercampen før den pågrepne 32-åringen steg i land.

— Vi var sju-åtte stykker som kom oss om bord i båten. Da vi kom oss ut på fjorden hørte vi at skytingen fortsatte inne på øya. Vi la oss ned i bunnen av båten. Der og da fryktet jeg at vi var de eneste som kom til å overleve, sier Arnesen.

Da de kom til fastlandet fikk de stoppet noen biler som gav dem skyss til politihuset på Hønefoss.

— Vi hadde allerede ringt nødnummeret. Da vi kom til Hønefoss måtte vi forklare oss til politiet om hva vi hadde sett. Rundt midnatt ble vi transportert til hotellet på Sundvollen, sier Arnesen.

Fædrelandsvennen var i kontakt med Arnesen i dag. Hun dro fra stedet.

— Det er ikke sunt å være her lenger. Jeg drar fra hotellet nå, sier Jannicke Arnesen lørdag morgen.

Svømte fra skudd

Marte Bjørkedal (17) fra Østfold kom seg tidlig bort fra Utøya.

— Jeg løp ned på stranda sammen med 20 andre. Noen tok av seg klærne og vi svømte over. Også sto han på odden og skjøt han etter oss, men da hadde vi kommet så langt ut at han traff ingen. Men det sies at han traff noen etterpå, sier Bjørkedal, som får spørsmål om hun var redd underveis.

— Jeg var ikke redd da jeg svømte, for det var umulig å treffe oss så langt ute, svarer hun.

Da hun var cirka 100 meter fra land, begynte politiet å komme.

— Det går ganske bra siden jeg var en av de som slapp lettest unna. Jeg så det ikke på nært hold, men det er fortsatt ganske skremmende, sier hun om opplevelsen, og legger til at nå er det bare å kjempe videre for AUF-budskapet.

Foto: Roald Ankersen, mms

Barrikaderte seg i "skolestua"Miriam Einangshaug fra Nord-Trøndelag var på en åpen plass utendørs på Utøya da hun oppdaget den forkledde politimannen. Han begynte å skyte rundt seg da Einangshaug var like i nærheten.

— Jeg begynte å løpe mens det gikk av fem-seks skudd. Jeg tok opp telefonen og ringte til min far mens jeg løp, sier hun til fvn.no, og legger til at hun så skadede og døde på veien.

Sammen med mange andre søkte hun tilflukt i et bygg som kalles "skolestua". Her barrikaderte de seg. De satt madrasser for vinduene, trakk for gardinene og låste døra. Mobiltelefonene ble slått av og de prøvde å være så stille som mulig.

- Vi var livredde for å bli oppdaget. Vi satt der i to-tre timer. Mens vi var der, ble det fyrt av skudd mot vinduene. Jeg hørte at han skjøt med flere ulike våpen, sier Einangshaug.

— Dette minner om noe man tidligere bare har sett på nyhetene fra Midtøsten, sier hun.

Etter to-tre timer ble vinduene knust. Da var det ordentlige politimenn som kom og reddet ungdommene.

— I natt har jeg hørt helt umenneskelige historier fra massakren på Utøya, sier Einangshaug utenfor Sundvolden hotell.

Trykket stemning

Fvn.no-reporter Roald Ankersen forteller lørdag formiddag at det er svært trykket stemning på Sundvollen. Mange nye pårørende er kommet til.

Fortvilt leting

I hele natt og i morgentimene har foreldre lett fortvilt etter ungdommene sine i området Utøya og Sundevollen, der ungdommene ble brakt til. Noen er heldige. Nå viser de nye tallene at det er mange som ikke er det.

Gjennom natta er dødstallene fra Utøya oppgradert til minst 80. Mange av dem er Jannickes venner. Kristiansandsjenta forteller at det er en meget spesiell opplevelse å være omringet av så mange politifolk som det nå er på Sundvollen.

— Drapsmannen var jo kledd ut som politimannen, sier hun.

I dag tidlig og i natt ble det berettet grufulle historier utenfor hotellet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Tore-André Baardsen

— Det var helt sykt. Grufullt. Jeg gjemte meg i en fjellsprekk og så skadede og døde falle rundt meg. Til slutt kastet jeg meg på vannet og ble reddet av en båt, sier 18 år gamle Jørgen Benum fra Hamar.Han så venner bli skutt og drept.

Også utenfor sykehuset på Hønefoss var det mange følelser i sving. En hel buss kom med en del av de skadede ungdommene fra Utøya.

Ungdommer gråt og trøstet hverandre. Noen ble støttet ut av bussen, enkelte ble løftet ut på båre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Foto: Roald Ankersen (mms)

Prost: — Finnes ingen oppskriftProst i Ringerike, Kristin Moen Saxegaard, er på Sundvollen og deltar i sorgarbeidet med de pårørende og ungdommene. Hun forteller om ungdommer som har et veldig sterkt behov for å fortelle om det de har vært igjennom.

— Stemningen er mer preget av at de er opprørt og trenger et sterkt samhold. Dette preger stemningen mer enn ren sorg, sier hun til fvn.no.

Hun sier at ungdommene forteller grufulle og dramatiske historier om det som skjedde i går. For de fleste virker det veldig uvirkelig. Det har ikke har gått opp for dem hva de har vært med på.

— Ungdommene inne på Sundvollen har nå et veldig sterkt samhold. De holder hverandre i hendene, klemmer hverandre og forsøker å ta vare på hverandre, sier prosten.

Det deltar nå prester og psykologer fra hele distriktet i krisebearbeidelsen med ungdommene.

— Jeg skal være her så lenge det er oflk her og så lenge det er behov for det, sier Saxegaard.

- Hva man bør gjør for å bearbeide sånn sorg i den første tida?

— Det finnes ikke noen oppskrift for det, men det er viktig å være sammen, svarer Saxegaard, som sier at selv om det var en oppbrakt stemning i natt, har det begynt å bli mer rolig på morgenen. Det er færre mennesker på Sundvollen og ting har begynt å roe seg.

Støre og Huitfeldt på Sundvollen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap) var lørdag morgen på Sundvollen for å møte overlevende og pårørende etter tragedien på Utøya.

Ingen av de to statsrådene snakket med mediene etter besøket.

Støre ankom Sundvollen rundt klokka seks lørdag morgen. Han så meget alvorstynget ut da han kom ut fra pårørendesenteret rundt to timer senere. Da hadde han møtt traumatiserte ungdommer og deres foreldre som kunne fortelle redselshistorier fra skytedramaet som utspant seg på AUFs sommerleir.

Rett over klokken 08 dro utenriksminister Jonas Gahr Støre fra Sundvollen.