OSLO: – Hele saken tilsier at han er sinnssyk. Han tror han er i en krig, og at når du er i krig, kan du gjøre ting som dette. Han mener at resten av verden ikke forstår hans syn, men at den vil gjøre det om 60 år, sier Lippestad i et intervju med internasjonal presse.

Forsvareren sier det er vanskelig å beskrive Breivik, men karakteriserer ham som en kald person.

– Han er ikke som noen av oss. Han er i en boble.

Breivik var overrasket over at han greide å gjennomføre det han anså som et vellykket angrep på fredag. Han hadde ventet å bli stoppet før han nådde Utøya, opplyser Lippestad.

Ifølge VG, prøvde han å løpe fra politiets Delta-tropp. Han ble anmodet om å «overgi seg eller å bli skutt». Breivik vurderte situasjonen et kort øyeblikk, før han kastet fra seg våpnene.

– Han viser hat mot alle som tror på et normalt politisk system. Han hater alle vestlige ideer, alle som tror på demokratiets verdier, og som ikke er ekstremister. Han ser på seg selv som en kriger, og er stolt over å ha startet en krig som andre vil fortsette, sier Lippestad.

Det skal finnes to celler i Norge og flere utenlands, har Anders Behring Breivik fortalt sin forsvarer. Breivik har ikke villet si noe om dem, annet enn at de kan planlegge angrep

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Aftenposten.no