OSLO: 22-åringen har anket lagmannsrettens dom om ni års forsvaring til Høyesterett. I flere timer argumenterte aktor og forsvarer for sine synspunkter overfor de fem dommerne i rikets øverste domstol.

Advokat Svein Holden, som forsvarer 22-åringen, minnet om at den domfelte har tilhørt et ungdomsmiljø med vold som fremtredende ukultur.

— Det er god grunn til å tro at denne ukulturen brenner ut i takt med alderen. Domfelte er motivert i forhold til behandling. Han er en ressurs i fengselet. Ifølge de sakkyndige har har ingen personlighetsforstyrrelser. Gutten er ung, han har en sønn, og det er ikke noen fare for nye straffbare handlinger når han er ferdigsonet. Ni års fengsel er passende, men forvaring er upassende, sa Holden. Han innrømmet i Høyesterett at det ikke var særlig klokt av domfelte å nekte å avgi forklaringer til politiet, tingretten og de sakkyndige før saken endte i lagmannsretten.

— Han forklarte seg i lagmannsretten, og jeg mener at retten ikke vurderte bevisene godt nok, sa Holden.

Voldelig fortid

Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, minnet Høyesterett om domfeltes voldelige fortid med seks dommer på seks år for 15 voldsepisoder, noen av dem av grov karakter og uprovosert.

Hun siterte fra dommen i lagmannsretten, der det ble vist til et vel gjennomført forsøk på overlagt drap på en 40 år gammel mann fra Lillesand, uten at domfelte var påvirket av rus eller alkohol.

Behov for samfunnsvern

— Alle forutsetningene for å idømme forvaringsstraff er til stede. Samfunnet har et behov for å verne seg mot slike voldsforbrytere . Det er ingen aldersgrense for idømming av forvaring. Det er handlingens art og grovhet som er avgjørende. At den domfelte etter forbrytelsen har fått et barn han føler ansvar for, burde han tatt med i vurderingen da han forsøkte å drepe lillesanderen. På det tidspunkt var hans kjæreste gravid. 22-åringen har heller ikke tatt inn over seg det han har gjort mot en rekke uskyldige ofre de siste årene. Han er mest opptatt av de konsekvenser det har fått for ham, og ikke ofrene, fremhevet statsadvokaten.