OSLO/KRISTIANSAND: I mars 2009 vakte det oppsikt at flere titall muslimske gutter hadde blitt omskåret i et kontorlokale i Kristiansand. For å foreta inngrepet, var en dansk-palestinsk hentet lege til Sørlandet av det muslimske trossamfunnet i byen.

– Vi ønsker selvsagt helst å gjøre det på sykehuset, men vi får ikke tilgang, sa Hamze Farhat, som organiserte fellesaksjonen den gang.

Sørlandet sykehus, med sine tre avdelinger i Arendal, Flekkefjord og Kristiansand, hadde i forkant vedtatt å ikke tilby omskjæring av unge gutter. Grunnen skal ha vært ressursmangel.

Forsvarlig praksis

Nå kan det ble en endring i praksisen:

Helse— og omsorgsdepartementet ønsker at guttebarn skal få tilbud om å bli omskåret på norske offentlige sykehus for å sikre at slike inngrep skjer innenfor forsvarlige rammer.

Departementet sender tirsdag ut et forslag om dette på høring, skriver Aftenposten.Cirka 2.000 gutter blir hvert år omskåret i Norge. Mange av inngrepene skjer privat og uten faglig innsikt eller kontroll.

– I dag er det fritt fram for hvem som helst som kan gjøre det. Ved feil kan man ikke straffeforfølge noen. Derfor må vi ha et regelverk som sikrer at dette blir gjort innenfor forsvarlige rammer, sier statssekretær Tord Dale (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Ikke forbudt

Omskjæring av gutter er det vanligste kirurgiske inngrepet i USA,og er ikke forbudt i noe land.

– Vi vil sikre at dette blir gjort på en forsvarlig måte også i Norge, og vi vil at det skal tilbys uten kostnader for foreldrene, sier Dale.

Regjeringens forslag legges nå fram etter at det er avdekket at mange barn er blitt skadd etter omskjæring av ufaglærte.

Omskjæring av gutter er blitt praktisert i flere tusen år og er et vanlig inngrep i hele verden. I Norge blir slik omskjæring praktisert på et religiøst og tradisjonelt grunnlag av muslimer og jøder.