JAPAN: Hydrogenksplosjonen i reaktorbygning nummer tre fant sted mandag formiddag lokal tid, kun to dager etter at reaktorbygning nummer én ble rammet av en lignende eksplosjon.

Ifølge myndighetene skal det ikke være fare for radioaktivt utslipp, og de mener at selve reaktoren fortsatt er uskadet, melder nyhetsbyrået Associated Press.

— Vi jobber nå med å samle inn informasjon om konsentrasjonen av den radioaktive strålingen, sier regjeringens pressetalsmann Yukio Edano ifølge CNN.

Kraftig etterskjelv

Tallet på antall skadede varierer fra seks til ni, men alle skal være ved bevissthet. Det er foreløpig usikkert om de skadede arbeiderne ved atomkraftverket er utsatt for radioaktiv stråling.

Mer enn 160.000 mennesker er evakuert fra området de siste dagene, og det er fare for at flere hundre er utsatt for radioaktiv stråling.

Eksplosjonen skjedde kort tid etter at Japan ble rammet av et etterskjelv som målte 6,2. ## Pumper inn sjøvann

Ingeniørene ved kraftverket har jobbet intenst for å hindre en nedsmelting ved anlegget, blant annet ved å pumpe sjøvann inn etter at kjølesystemet sluttet å virke og slippe ut radioaktiv damp for å lette på trykket, skriver NTB.

Ingeniørene har imidlertid gitt opp forsøket, noe som har ført til at strålingsnivået igjen fortsatte å stige.

At ingeniørene pumper sjøvann inn i reaktoren, tyder på at de ikke har noe annet alternativ. Sjøvann vil nemlig føre til at reaktoren blir ødelagt for alltid.

Foto: Scanpix

Kjøleanlegget svikter i enda en reaktor

Kjøleanlegget har sviktet i reaktor nummer to ved atomkraftverket i Fukushima, melder det japanske nyhetsbyrået Jiji.

Anlegget fikk skader under jordskjelvet og har i etterkant vært rammet av flere eksplosjoner, den siste mandag formiddag lokal tid.

Det ble søndag ikke meldt om økt radioaktivitet ved anlegget, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået.

Aksjekursen i energiselskapet Tepco, som eier atomkraftverket i Fukushima, raste med 24,6 prosent på børsen i Tokyo mandag.