TRIPOLI: Natt til mandag ble det rapportert om intens skyting flere steder i hovedstaden Tripoli. I landets nest største by Benghazi kom det meldinger om soldater som har sluttet seg til demonstrantene etter at et stort antall mennesker er blitt drept.

Samtidig sendte libysk TV en tale av Saif al-Islam Gaddafi, en av sønnene til landets leder, hvor han innrømte at demonstranter har tatt kontroll over forsvarsmateriell og flere militærbaser. «Fulle folk og bøller» kjører stridsvogner rundt i gatene i Benghazi, kunne diktatorsønnen fortelle.

I et forsøk på å stagge uroen lovet han politiske reformer, samtidig som han truet med «elver av blod» dersom det bryter ut full borgerkrig.

– Vi vil ta til våpen og kjempe til siste mann, advarte Saif al-Islam Gaddafi.

– Sjelden mulighet

Samtidig oppfordret han til dialog og lovet at nasjonalforsamlingen vil møtes mandag for å diskutere forslag til reformer.

Landet har nå en sjelden mulighet til å innføre reformer, hevdet Saif al-Islam Gaddafi. Han benektet at flere hundre mennesker er blitt drept, men innrømmet at både politiet og hæren har begått feil de siste dagene når de har slått ned på demonstrasjonene.

Det har gått rykter om at Muammar Gaddafi allerede har forlatt landet, men sønnen gjorde det klart at diktatoren er i Libya og «leder kampen». Tross kaoset i Benghazi hevdet han at de væpnede styrkene står samlet bak lederskapet.

Trakk seg i protest

Mens Gaddafi-familien ba om samhold, valgte flere av landets diplomater å trekke seg i protest.

Mandag morgen norsk tid meldte den britiske kringkasteren BBC at Libyas ambassadør til India går av. Ambassadør Ali al-Essawi beskylder sin egen regjering for å ha satt inn utenlandske leiesoldater mot libyske demonstranter.

Danmarks konsul i Libya, George Wallén, sier det virker som regimet er i ferd med å falle.

Wallén understreker at han ikke har fullt overblikk over demonstrasjonene og sammenstøtene i hovedstaden Tripoli. Men han har inntrykk av at tilhengerne av opposisjonen er tallmessig overlegne sikkerhetsstyrkene.

Både konsulen og andre kilder i byen fortalte at de hørte skudd fra håndvåpen.

– Vi hører skuddsalver over alt, og de nærmer seg sentrum av byen, sa en innbygger i bydelen Al-Andalous på telefon til nyhetsbyrået AFP.

– Feirer i gatene

Menneskerettsgruppen Human Rights Watch anslår at minst 233 personer er blitt drept i opptøyene og sammenstøtene i Libya de siste fire dagene. I Benghazi forteller kilder ved to sykehus at minst 60 mennesker ble drept bare i løpet av søndagen.

Andre kilder i byen hevder at folk feirer i gatene og at sikkerhetsstyrkene ser ut til å ha mistet kontrollen.

Saif al-Islam Gaddafi avviste i sin tale at flere hundre mennesker er blitt drept. Det riktige antallet døde er 84, framholdt han.

Gaddafi beskyldte islamistiske grupper, fagforeninger, opposisjonelle i utlandet og enkelte næringslivsledere for å stå bak protestene i landet. Han hevdet det finnes en plan om å dele landet opp i flere mindre, islamske stater.