OSLO: Streikevakter var mandag morgen på plass ved godsterminalene. Streiken rammer blant annet Schenker Norge og Bring Frigoscandia som begge er store på transport av fersk fisk. Hos Schenker Norge på Alnabru i Oslo var lageret av fersk fisk tømt på forhånd slik at matvarer ikke skulle gå til spille under en eventuell streik.

– Etter hvert kan det også bli merkbart i butikkene at det ikke kommer nye varer som klær, sko, hvitevarer, bildeler, hermetikk, tørrvarer, deler i industrien og lignende, forteller 1. nestleder Lars Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund til NTB.

Andre selskaper som er rammet av streiken er blant annet DHL Express og Tollpost Globe.

De store matvarekjedene har sin egen distribusjon, og er foreløpig ikke berørt av streiken.

Ingen skisse

Streiken var et faktum i 5-tiden natt til lørdag. Riksmeklingsmannen hadde ikke funnet grunnlag for å legge fram en skisse i meklingen mellom Transportarbeiderforbundet og Logistikk— og Transportindustriens Landsforening i NHO. Meklingsfristen gikk ut ved midnatt, og det ble forhandlet på overtid i over fem timer.

– Det har vært meklet hele natten, og det har vært forsøkt å finne et grunnlag for enighet, men partene sto for langt fra hverandre, sier meklingsmann Merete Smith til NTB lørdag morgen.

Innleid arbeidskraft

Stridens kjerne står om to krav som transportarbeiderne ikke har fått innfridd, regulering av speditørenes mulighet til å leie inn midlertidig ansatte og en omfangsavtale som regulerer hva de ansatte skal gjøre, og hva de skal ha rett til å gjøre.

– I realiteten dreier det seg om at arbeidsgiverne må respektere norsk lov og våre tariffavtaler. Vi kommer i konflikt for å forsvare norsk lov når det gjelder bruk av midlertidig og innleid arbeidskraft, sier Lars Johnsen i Transportarbeiderforbundet.

I første omgang er 868 ansatte tatt ut i streik.

– Streikeviljen er veldig stor, sier Johnsen som tror streiken kan bli langvarig og sier forbundet er forberedt på det.