Ekspertene viser til at amerikanske hjelpearbeidere som ble smittet av sykdommen i Liberia, ble gitt en eksperimentell medisin før de ble transport tilbake til USA. De tre spesialistene David Heymann, Jeremy Farrar og mannen som var med på å oppdage ebolaviruset i 1976, Peter Piot, mener at afrikanere som er rammet av smitteutbruddet bør få den samme muligheten.

De tre er alle innflytelsesrike professorer i infeksjonsmedisin, og sier det er flere virusdrepende legemidler, monoklonale antistoffer og vaksiner som undersøkes for mulig bruk mot ebola.

— Afrikanske myndigheter bør ha mulighet til å foreta informerte beslutninger om hvorvidt de skal bruke disse produktene eller ikke, for eksempel for å beskytte og behandle helsepersonell som har en særlig høy risiko for å bli smittet, skriver de tre i en felles uttalelse.

Verdens helseorganisasjon, som er «det eneste organet med den nødvendige internasjonale myndigheten» til å tillate slik eksperimentell behandling, må ta på seg denne lederrollen», sier de videre. (©NTB)