— Det er et paradoks at jeg har søkt om dette, og det er derfor jeg angrer nå. Men det som har trigget meg er påstanden om at det er fullt mulig å trene seg opp til å løpe halvmaraton på seks uker. Det virker som et komplett mysterium. Nå skal Kollstad få mulighet til å bevise det. Men denne oppgaven klarer han ikke, hevder Svein Tjemsland - og får det til å høres ut som at han håper at han får rett.

Flere av våre tidligere Sprek-kandidater har også hatt et litt ambivalent forhold til at de har blitt valgt ut som en av de «heldige». Deltakelsen forplikter, og innebærer for mange at man må gi avkall på både sofa og det man pleier å dytte i seg mens man sitter der. Men aldri før har vi hatt en kandidat som så tydelig har gitt uttrykk for ulempene ved deltakelsen.

- Jeg er en tungvekter

— Motivasjonen er egentlig ikke der. Jeg har en anti-motivasjon. Jeg mener at Kollstad jukser når han løper. Han har løpt hele livet, og er i klassen «fjærvekt», mens jeg aldri har løpt og er en tungvekter, sier 46-åringen på 109 kilo - fordelt på 196 centimeter.I stedet for å bli motivert av løpebølgen som skyller over landet vårt, er det heller en kime til irritasjon.

— Jeg ser disse joggerne hver dag, men det ser på ingen måte ut som om de har det godt. Du ser det på blikket deres, de hater maks. Men de vet at det må til.

- Bare slit og hat

Han sparte heller ikke på kruttet i søknaden sin:«Jeg vet ikke om jeg er en typisk sprek kandidat, men jeg hater løping fordi det har en formålsløshet over seg, det er liksom ingen ende på det, ingen ball som skal jaktes på, bare slit og hat og morsomme kommentarer fra publikum».

Og:

«I tillegg så er jo alle disse lykkelige super-spreke-løper-alltid-17-km-før-frokost som dukker opp på facebook, i aviser og som durer forbi med angst i blikket og jakter på pulsklokka».

Får vektkommentarer

- Det kommer til å bli mange kommentarer når man er så dum å stikke hodet fram. Men jeg håper at innsatsen min skal premieres med noe annet enn hånlatter, og ikke kommentarer som "der kommer feite-Svein", men heller av typen "der kommer han som prøver-Svein", sier Svein Tjemsland, som har en stillesittende jobb i en it-bedrift på Lund. Foto: Tore-André Baardsen

— Men hvorfor har du søkt på prosjektet når du bare har vondt å si om løping?- Fordi det er upraktisk å veie for mye. Jeg puster og peser i alle trapper, og er i reperasjonsalderen hvor det knirker og knaker i kroppen. Og nylig har også ungene begynt å påpeke at jeg må gå ned i vekt.

Vi møter 46-åringen på jobb. Han er ansatt i it-bedriften TDC på Lund, og sitter timesvis foran pc-en hver dag. Mosjon må han bedrive på fritiden - noe han i praksis aldri har vært spesielt flink til.

— Jeg tror kanskje ikke formen var så verst de første tre månedene på rekruttskolen. Jeg var i alle fall i mindre dårlig form enn nå. Men jeg husker også at jeg ble heiet i mål som sistemann på 3-mila på Jørstadmoen.

Fotball derimot, er gøy - men ballen ble lagt på hylla da sønnen Mauritz så dagens lys for 16 år siden.

— Nå trener jeg squash en gang i uken i gode perioder, når jeg ikke har trøbbel med rygg, møter, kjøring av unger etc.

Elsker dupeditter

Men til tross for at han dømmer løping nord og ned, lurer det likevel en drøm bak fasaden om å beherske det.

— Hver gang jeg skal bli sprek, kjøper jeg meg en dupeditt. Sist kjøpte jeg et par løpesko med blåtann, og røpte på jobb at «nå skal jeg begynne å løpe». Det har det selvfølgelig ikke blitt noe av, men skoene er veldig kule. Til gjengjeld går jeg i en testløype, og da har jeg en amerikaner på øret som forteller hvor langt jeg har gått. I tillegg har jeg fått en skritteller. Men løping blir det aldri noe av.Nå setter han sin siste lit til Kollstad.

— Jeg må ha noe som er lystbetont, og jeg håper han kan hjelpe meg med det. Jeg må ha noe som trekker meg ut av sofaen og bort fra kjøleskapet.

Og «anti-motivasjonen» til tross:

— Jeg håper seriøst at dette skal bidra til en endring. Jeg kjenner til mange prosjekter av typen «dette kan umulig gå bra», og slik tenker jeg litt om dette også. Men nå har jeg sagt dette, og da skal jeg stille på alle treningene, og gjøre mitt aller beste, lover Svein Tjemsland.

Trener Kollstad om Tjemsland

— Svein blir nok den største utfordringen i dette prosjektet, men det finnes håp også for slike som han. Nå tviler jeg på at en på hans størrelse skal bli i stand til å løpe samtlige 21 kilometer om bare seks uker, men målet må være at han skal løpe mer enn han går - og at vi i løpet av prosjektet skal gi ham en positiv opplevelse med fysisk aktivitet. Det er gøy med slike utfordringer, og jeg skal gjøre mitt beste, lover Kollstad.

Derfor valgte vi Tjemsland

Svein Tjemsland har først og fremst levert en svært lesverdig søknad, noe som borger for gode blogger gjennom prosjektet. Det vil komme leserne til gode. Svein har dessuten et hatforhold til løping som flere kan kjenne seg igjen i. Mange har nok tenkt at det er noe formålsløst over det hele. Kan Svein lære seg å like å løpe, så kan det være til inspirasjon for andre. Dessuten tror ikke Svein at vår Sprek-trener Finn Kollstad er kan klare å få ham i form. Vi vil motbevise dette.