GLAD I TRENINGSSELFIES: Cornelis Elander. FOTO: Cornelis Elander.
SELFIES: Helén Lygren. FOTO: Helén Lygren.

Det er en trend å dele bilder man har tatt av seg selv, såkalte «selfies»,på sosiale medier. Spesielt treningsbilder er i vinden, såkalte«treningsselfies». Men er det bra?

Nei, ikke hvis man skal tro en studie som ble presentert på en konferanse iSeatle tidligere i år. Den viste at selfier kan påvirke selvbildetog kroppsbildet vårt negativt.

881 kvinnelige college-studenter var med i studien. De måtte besvarespørsmål om sin bruk av Facebook, spise— og treningsvaner, og om egetkroppsbilde.

Konklusjonen var at jo flere selfies og andre bilder de ser av venner påsosiale medier, desto mer negativt sammenligner de seg selv med dem. Forskernefant ingen forbindelse til spiseforstyrrelser, men så at jo mer tid deltagernebrukte på Facebook, desto dårligere kroppsbilde fikk de.

- Politisk ukorrekt

Dette kjenner ikke personlig trener Cornelis Elander seg igjen i.

GLAD I TRENINGSSELFIES: Cornelis Elander. FOTO: Cornelis Elander.

— Jeg vil si at det er ganske mange andre ting i media som er mer uheldigenn om noen skulle legge ut et treningsbilde av seg selv. Vi har jo i tiår påtiår hatt lettkledde kropper på forsiden av norske magasiner du til og medfinner på matbutikkene. Vi kan jo heller ikke skjerme oss mot alt. På etgenerelt grunnlag vil jeg også si at vi nordmenn er ganske moderate i hva vilegger ut, sier Elander.Han gikk nylig ut på bloggen sinog oppfordret folk til å ta en ny treningsselfie hver dag.

— Det er politisk ukorrekt å ta treningsselfier. Men det er det ingen grunntil så lenge det kan motivere folk til å trene mer og oftere, mener Elander.

Tar avstand

Enundersøkelse i fjor viste at hyppig publisering av selfies varfremmedgjørende og vanskelig å relatere seg til for mange. En del sa også at detar avstand fra de som de oppfatter skryter av seg selv, og flere rangerteselfies høyere på irritasjonsskalaen enn drøye politiske utspill, babybilder ogmatporno. Undersøkelsen ble gjort av tre britiske universiteter blant 508personer med en gjennomsnittsalder på 24 år.

Ina Fimreite (20) er en av mange nordmenn som publiserer treningsbilder avseg selv på Instagram.

SELFIES: Helén Lygren. FOTO: Helén Lygren.

— Hvis du velger å trene mye, så bør du få lov til å vise det frem og værestolt av det du jobber for. Noen ser på det som negativt og tenker at duskryter litt når du legger ut bilder. Men det er opp til hver enkelt om manønsker å se på profilen til noen som legger ut bilder fra trening, sier20-åringen fra Stavanger.Selv kan hun ikke huske å ha fått negativ respons på sine bilder.

— Men nå er det blitt så vanlig å legge ut treningsbilder, og jeg leggerikke ut de drøyeste bildene heller, sier Fimreite.

- Få og gimotivasjon

Helén Lygren (23) var tidligere svært aktiv på Instagram - og publiserte enrekke treningsselfier.

— Jeg gjorde det for å få og gi motivasjon. I de fleste tilfellene fikk jegpositive kommentarer på det jeg gjorde. Jeg fikk høre at jeg var flink ogsterk. Det gir mye motivasjon, sier hun.

Etter at hun skiftet treningssenter, har aktiviteten dalt.

— Før trente jeg på et crossfitsenter. Der var det vanligere å ta bildermens man trente. Men det er litt annerledes nå når jeg trener på et vanligtreningssenter. Her føler jeg du får flere rare blikk, så derfor har det blittmindre slike bilder, sier hun.

Selvbildet svingeri takt

Cecilie Schou Andreassen er klinisk psykologspesialist og forsker vedUniversitetet i Bergen og Bergensklinikkene. Hun mener det kan være bådepositivt og negativt å poste treningsselfier på sosiale medier.

FORSKER: Cecilie Schou Andreassen. FOTO: Ole Kristian Olsen

— Man kan hente inspirasjon, motivasjon og selvtillit ved å poste bilder påsosiale medier. Feedbacken kommer svært raskt, og fra et mye større antallpersoner enn hva som ville skjedd uten denne teknologien. Samtidig kan det føretil at noen tvangsmessig jager etter bekreftelse og gi næring tilnarsissistiske (sykelig selvkjærlighet) personlighetstrekk. Et kjørt selvbildesom svinger i takt med de tilbakemeldinger man får fra omgivelsene og sosialemedier er en uheldig kombinasjon, sier Schou Andreassen.Hun forteller at mange lar seg påvirke av det man leser og ser i sosialemedier.

— Eksponeringen kan påvirke hvordan vi oppfatter og evaluerer oss selv ogeget utseende. Vi har en tendens til å sammenligne oss selv med andre somligner oss og oppover, til en høyere standard. Dette er et universelt fenomen.Sosiale medier påvirker oss derfor i større grad enn for eksempel tradisjonellemassemedier, ettersom det er en mer personlig og nær arena for sosialsammenligning, sier Schou Andreassen.

Fritiden viktigereenn yrke

Thomas Wold forsker på hvordan vi opptrer på sosiale medier. Han menertrenden med å vise frem seg selv mens man er i aktivitet, er en av detydeligste på sosiale medier de siste årene.

— Hva vi gjør med fritiden, har blitt viktigere for å definere identitetenvår enn yrke og familiebakgrunn. Det å bekrefte et bilde av seg selv utad, eren måte å vise frem hvem man er, sier stipendiaten ved Psykologisk instituttved NTNU.