Hver sommer ferierer Jonas Gahr Støre og familien på hytta i Kilsund i Arendal, som har gått i arv og gjort Støre til halvt sørlending. – Sønnen min giftet seg her i sommer, nøyaktig 28 år på dagen etter mitt eget bryllup her. Foto: Heida Gudmundsdottir
– Snittet av målinger i juni viser et Ap mellom 34 og 35 prosent og regjeringen har mistet flertallet. Vi er bedre rustet enn på lenge, konstaterer en kampklar Jonas Gahr Støre fra sin sommerferie i Kilsund. Foto: Heida Gudmundsdottir
– Alle er glade for at ledigheten går ned. Men det kom for lite, for sent og vi frykter at ledigheten nå biter seg fast, sier Ap-leder Støre. Arbeid blir hovedsaken til Ap mot neste valg. Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5604b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5617b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5629bsh.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5573b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5590b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5618b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5598b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir
_MG_5615b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir

For i likhet med Høyre og Jan Tore Sanner er også Arbeiderpartiet for færre kommuner i Norge. Men Ap-leder Jonas Gahr Støre mener prosessen har vært dårlig styrt fra regjeringshold.

Hver sommer ferierer Jonas Gahr Støre og familien på hytta i Kilsund i Arendal, som har gått i arv og gjort Støre til halvt sørlending. – Sønnen min giftet seg her i sommer, nøyaktig 28 år på dagen etter mitt eget bryllup her. Foto: Heida Gudmundsdottir

— I vår region har to av 32 kommuner sagt ja, hva tenker du om det?

— Regjeringen har vært lite konkrete på hvilke oppgaver kommunene skulle ha, og det er jo ikke uviktig. Fylker skal gå over til regioner og det bildet er også litt uklart. Så har det vært satt opp altfor stramme tidsfrister og hastverk har blitt lastverk. Dessuten har spillereglene blitt endret underveis, nå skal de som ikke vil straffes. Det skaper uvilje, mener Gahr Støre.

— Slik at hvis du blir statsminister neste høst, vil du legge saken død?

— Arbeiderpartiet kommer alltid til å diskutere grep som kan bedre tjenester til befolkningen, det er vårt ansvar. Men vi kan ikke spørre folket og så avvise svarene.

— Hva mener du egentlig, hva betyr det?

— At vi må holde diskusjonen varm, verden endrer seg hele tiden og vi kan ikke være bundet til en struktur om en endring kan løse oppgavene bedre. Jeg vil ikke si at på en viss dato i 2017 så går rullgardinen ned. Vi skal ha et landsmøte i 2017 som vil avgjøre hvordan partiet forholder seg til dette. Så må Sanner komme med sin oppsummering, det er hans ansvar, og vi skal ta vårt i Stortinget. Og når vi legger frivillighet til grunn, da må det veie tungt helt inn.

Men vi kan ikke spørre folket og så avvise svarene.

— Det har vært veldig tøffe og til dels hatske politiske kamper rundt om i landet. Flere lokalpolitikere har følt seg overlatt til seg selv på slagmarken. For eksempel Ap's Astrid Hilde i Søgne?

_MG_5617b.jpg Foto: Heida Gudmundsdottir

— Ja. Jeg har snakket med Hilde om det, jeg vet om det. Hun har stått opp for det hun mener er riktig og merker jo at politikk er ingen søndagsskole. Hun skaffer seg nå erfaringer som skal bli spennende i et spennende politisk virke. Hun er en politiker jeg har sans for, svarer Garh Støre.

— Men har hun rett - har dere latt dem kjempe alene i krigen?

— Jeg forstår godt at det kan være tøft i et lokalsamfunn når debatten står på. Jeg opplever at partiledelsen er opptatt av å være til stede for våre lokale representanter når de trenger oss?

— Hva tenker du om at debattene har blitt så hatske?

— Det handler egentlig om store ting - identitet og tilhørighet - det er jo det alt handler om i bunn. Det er mye sannhet i det amerikanske uttrykket «all politics are local».

Halvt sørlending

Jonas Gahr Støre har såvidt begynt sin årlige sommerferie i idylliske Kilsund og møter oss på en restaurant i den gamle og lille utposten i Flosta i Arendal. Han er halvt sørlending bedyrer han. Familien hans har vært det i generasjoner, far hans før ham, og når hans sønn giftet seg tidligere i sommer valgte han nettopp Dypvåg kirke for vielsen. De lånte en eng bak hytta for selve festen. Sommerens store familiehappening for Gahr Støre-klanen selvfølgelig, en ganske stor sak, som Støre selv slår fast. Rørende.

Når vi sier at Gahr Støre har begynt ferien, så er det egentlig litt upresist. Han har flyttet ned til Kilsund for sommeren, men skal stadig vekk litt til Oslo og rundtforbi. Han smører ferien i et veldig tynt lag utover hele sommeren i stedet for å være helt av. Eller på. Allerede til fredag skal han til Utøya for å være med på fem års-markeringen etter terroren, et tett program gjennom hele dagen. Start i regjeringskvartalet. Slutt på Utøya. Det blir sterkt. Han snakker beveget om det, hvor utladende og sorgtungt det blir, men også hvor fint. Hvor sterkt det er å vende tilbake til ungdommens kraft. For å si det litt stort, som han sier.

...mens jeg kjører innover, ringer Eskil Pedersen meg. Han ligger på gulvet i en ferje og er på vei fra øya

— Jeg var her på hytta da det smalt for fem år siden. Da jeg fikk melding om eksplosjonene i regjeringskvartalet slapp jeg alt jeg hadde i hendene og satte meg i bilen og kjørte mot Oslo. Ante ingenting.

— Men på veien, mens jeg kjører innover, ringer Eskil Pedersen meg. Han ligger på gulvet i en ferje og er på vei fra øya og da... Gahr Støre rister på hodet: - Da ble jeg hentet av politi i Drammen og fraktet rett til Jens. Så satt vi der.

Bedre rustet enn på lenge

Ap-lederen er ikke enig i at det går dårlig med Arbeiderpartiet. Han forholder seg ikke til enkeltmålinger og påpeker at snittet for juni er mellom 34 og 35 prosent og regjeringens flertall er borte:

— Det er mange tiår siden vi har hatt så godt utgangspunkt ett år før et valg.

– Alle er glade for at ledigheten går ned. Men det kom for lite, for sent og vi frykter at ledigheten nå biter seg fast, sier Ap-leder Støre. Arbeid blir hovedsaken til Ap mot neste valg. Foto: Heida Gudmundsdottir

Dessuten. Målinger i juli, det bryr ham lite. Juli er en sommermåned og helt på siden. Snittet i juni derimot — det er altså meget bra og det beste på lenge, mener Støre.

Det er mange tiår siden vi har hatt så godt utgangspunkt ett år før et valg.

— Vi gjorde et intervju her med dere i Fædrelandsvennen i fjor sommer og da hadde Ap 152 ordførere. Nå har vi 205. Et fantastisk godt lag landet rundt, så - sier Gahr Støre og stopper opp for en liten kunstpause og fastslår:

— Jeg har troa.

Så smiler han bredt og fast og konstaterer han ser med forventning fram mot valget i 2017. ## Frp slår politisk mynt

I denne sommeren hvor terroren i Norge for fem år siden skal markeres og allerede begynner å prege avisene - så smeller det andre steder i verden. Mange andre steder i verden.

— Denne kampen mot alle disse mørke kreftene er et evighetsjul. Vi må kjempe den igjen og igjen. Kampen mot islamsk ekstremisme - som jo rammer muslimer hardest. Det går bomber av daglig i mange muslimske land.

— Men i norske debattfora og på sosiale medier så bekymrer det meg hvor mainstream det er blitt å ha meninger som degraderer andre mennesker, muslimer, homofile også videre. Vi må imidlertid huske at det nytter å kjempe. Målinger viser en positiv utvikling, nordmenn er mer positive til folk utenfra enn før, sier Støre.

Frp har et eksistensielt behov for polarisering om innvandring.

— Hadde det vært lettere for Ap hvis det var større avstand mellom dere og Frp, lettere å forklare for omverdenen? Dere står jo for det samme i innvandringspolitikken?

— He, he. Det er nok av avstand mellom Frp og Ap i mange andre saker. Men i innvandringsspørsmål er egentlig nesten hele Stortinget enige om hovedretningen og har jo også inngått forlik. Innvandringen må være kontrollert, hvis folk føler at det er ute av kontroll skaper vi ingen god situasjon.

— Jeg pleier å si: Frp har et eksistensielt behov for polarisering om innvandring. De slår politisk mynt på det. Før valget i september hadde de ni prosent, etter flyktningstrømmen har de ligget over femten.

— Det er rundt integreringen det er forskjeller. Og integreringen foregår ikke på Stortinget. Når alle disse flyktningene skal bli noens nabo, da kommer testen. Det er for mye venting nå, det går for lang tid. Og folk blir syke av å vente.

Arbeid i valget

Valget for Arbeiderpartiet kommer til å handle om - arbeid. For å integrere raskt, for å inkludere og å forebygge utenforskap. Og for å hindre økte ulikheter. Som Gahr Støre nå mener skaper politiske skjelv i for eksempel USA med Donald Trump som seiler fram og Brexit-debatten i Storbritannia.

Men tiltakene var for små, kom for sent, og vi frykter at ledigheten nå biter seg fast

— Arbeid slår inn på mange felt. Forebygger sosialt, det er viktig i klimasaken, gir mening i enkeltmenneskers liv. Men vi trenger også at flest mulig er i arbeid for vi skal bære et fellesskap sammen, sikre finansieringe av velferdsgodene.

— Men nå går ledigheten ned, betyr det at dere er i ferd med å miste en god valgkampsak?

— Alle er glade for at ledigheten ikke øker eller helst går ned. Men tiltakene var for små, kom for sent, og vi frykter at ledigheten nå biter seg fast. Spesielt for unge mennesker vil det være ille. Det er ille for den enkelte, men også dårlig for hele samfunnet. Det Internasjonale Pengefondet (IMF) har en sterk beskjed til verden nå: man må redusere ulikhetene. Det er helt avgjørende, og verden viser oss nå hvor farlig det kan være.

— Og pengefondet - vel, det jo ikke akkurat en sosialdemokratisk tenketank, sier Ap-lederen. Megetsigende.

– Snittet av målinger i juni viser et Ap mellom 34 og 35 prosent og regjeringen har mistet flertallet. Vi er bedre rustet enn på lenge, konstaterer en kampklar Jonas Gahr Støre fra sin sommerferie i Kilsund. Foto: Heida Gudmundsdottir