De har aktivt motarbeidet muslimsk radikalisering.

Hva er det som skaper ekstremisme? Terroren i Paris og Belgia peker mot et ghetto-område i Brussel, Molenbeek. Der er det høy arbeidsledighet og fattigdom. Området er plaget av kriminelle og islamister. En idealist som hadde bodd i dette området ble intervjuet av en internasjonal avis. Hun kunne fortelle om en bydel i forfall og at det ikke lenger var mulig å bli boende i der. Men om hovedgrunnen til at det var gått så galt, sier intervjuobjektet, var «en kultur av benektelse». Hvorfor hadde ikke myndighetene og politikerne reagert før?

Kriminelle gjenger

Vi har ikke slike områder i Norge i dag, men kan vi få det i fremtiden? I Sverige har utviklingen kommet langt. Ifølge en rapport fra svensk politi er det over 55 områder der de ikke tør gå inn uten ekstra sikkerhetstiltak. Kriminelle gjenger og islamister tar over mer og mer av kontrollen i forstedene. Bare fra Gøteborg har det dratt over 150 fremmedkrigere og tilsluttet seg IS. Mona Sahlin, tidligere leder av Socialdemokraterna, sier at ekstremisme har skadet demokratiet i Sverige. Svenskene er dårlige på integrering og har det største gapet i sysselsetting mellom innvandrere og egen befolkning i hele OECD. Det at de i fjor tok imot over 160.000 flyktninger, gjør ikke situasjonen bedre. I Danmark er det også problemer med integreringen og de har ghettoer der hjemmesykepleien ikke kan gå inn uten sikkerhetstiltak.

Sosiale tapere

Nylig kom PST med en analyse om at potensielt voldelige islamister ofte er sosiale tapere med en kriminell fortid, rusmisbruk, avbrutt skolegang og lav utdanning. Jeg kjenner ikke til fortiden til høyreekstreme, men jeg vil tro at unge menn fra lavinntektsfamilier er i risikosonen for å bli radikalisert. De er nemlig blant taperne i samfunnsutviklingen. Sysselsettingen til denne gruppen har gått ned med 12 % siden 90— tallet og er nå på 78 %. Mange fra lavere arbeideklasse risikerer å ende opp uten jobb og i fattigdom. Det som er bekymringsfullt er at flyktninger, innvandrere og unge nordmenn med lav kompetanse konkurrerer om de samme jobbene. Hvordan vil taperne på arbeidsmarkedet reagere? Med vold? Ekstremisme? Rus? Kriminalitet? Rasisme?

Terrorekspert Thomas Hegghammer uttalte at han ikke var så bekymret for om det var IS-sympatisører blant flyktningene, men han var redd hvordan det ville gå hvis ikke flyktningene ble integrert. Dersom krisen i oljeindustrien fortsetter, risikerer vi her på Sørlandet at store grupper med unge menn blir stående uten jobb og uten fremtid! Vil politikerne gjøre som i Belgia, å lukke øynene og late som om det ikke finnes problemer og håpe at «alt går seg til»?