Frp-nestoren regisserte sin egen avgang som partileder i 2006 da han pekte på den gang 36 år gamle Siv Jensen.

Nå er han tydelig på at innvandringsminister Sylvi Listhaug (38) er en klar kandidat til å etterfølge Jensen.

— Sylvi er pr. dags dato den soleklare kandidaten den dagen det er aktuelt, sier Carl I. Hagen til Aftenposten.

- Har du synspunkter på når det bør skje?

— Nei.

Hagen sier for øvrig at det kanskje er andre lederkandidater også, og at han ikke vil ekskludere noen.

Frp-landsmøtet til helgen gjenvelger Siv Jensen som leder for to nye år, etter at Jensen tidligere i vinter meddelte valgkomiteen at hun ville fortsette. I 2018, ved neste ledervalg, vil Siv Jensen ha vært partileder i 12 år.

Naturlig, trygg og kristen

Nå mener Hagen det er greit å begynne å snakke om Jensens arvtager.

Etter at Sylvi Listhaug «slo gjennom» på den rikspolitiske scenen, først som landbruksminister fra 2013, og senere som innvandringsminister, mener han at 38-åringen fra Ørskog på Sunnmøre er en klar kandidat til å etterfølge Jensen.

- Hvorfor, Carl I. Hagen?

— Sylvi har en meget høy stjerne, i partiet, men også blant folk flest, sier han.

— Hun er naturlig. Hun er trygg. Hun har en allsidig politisk bakgrunn, og har gått gradene i partiet. Hun har også vært et par år utenfor partiet, i First House, der hun sikkert lærte mye av eksempelvis Bjarne Håkon Hanssen.

Det var Hagen som tok Listhaug inn sentralt i partiet, da han ansatte henne som rådgiver for Frps stortingsgruppe rundt tusenårsskiftet. Hagen var også, etter det Aftenposten erfarer, en sentral bakspiller da Listhaug i 2006 skjøv ut Margaret Eckbo som sosialbyråd i Oslo.

Ser ingen svakheter

Listhaug har tidligere sagt at hun har Frp-høvdingen som et politisk forbilde. Listhaug står også Hagen nært politisk, også når det gjelder innvandring og integrering. Og i perioder, da det kan ha kokt rundt Hagen, også i Frp, har Listhaug og Hagen hele veien hatt et godt forhold og vært på god talefot.

- Ser du noen svakheter hos Listhaug?

— Jeg ser egentlig ingen. Hun har god bakgrunn, fra Ørskog på Nordvestlandet. Hun er godt forankret i den kristne kulturarven og kristendommen. Hun er gift, har to små barn og lever i et stabilt forhold.

Tydelig statsråd

Men først og fremst trekker Hagen frem Listhaugs innsats som statsråd i Høyre/Frp-regjeringen.

— Hun satte ting i gang i landbruksdepartementet, og som innvandringsminister har hun skåret gjennom med tydelig tale, sier Hagen.

Han synes Listhaug så langt har håndtert utfordringene med flyktningstrømmen svært godt.

Han er spent på hvordan Listhaug vil håndtere integreringsmeldingen som hun skal sende over til Stortinget snart.

— Sylvi har vært i utlandet og fått gode kunnskaper. Hun bør nok også ta seg en tur til Göteborg og Sverige, for å se og lære hvordan vi ikke skal gjøre det. sier Hagen, og tenker på utviklingen av parallellsamfunn.

— Dette er et arbeid som utfordrer våre grunnleggende verdier, ikke bare i Frp, men i alle partier: Hvordan hindre at innvandrerne klumper seg sammen geografisk og danner parallellsamfunn, ofte uten lov og orden.

Ikke forlik om innstramning

Hagen var tidlig ute og foreslo at Regjeringens ulike forslag til asylinnstramning burde stemmes over ett og ett i Stortinget. Det er fortsatt uklart hvordan Regjeringens forslag skal behandles av Stortinget – om det blir et forlik rundt en «pakke», eller flere vedtak.

— Jeg forventer at Frps stortingsgruppe ikke går med på en pakkeløsning, og ikke forhandler vekk gode tiltak. Så får vi tydeliggjort hvilke partier som vil ha en ordentlig innstramning, og hvem som ikke vil ha det, sier Hagen.

Siv Jensen sier det er hyggelig at Hagen snakker fint om Listhaug, men at det nok er mange som vil ha en mening om «dette når dette blir aktuelt».

— Og vi er forbi det stadiet at vi peker på etterfølgere, sier Jensen. Hun bekrefter at hun «stiller seg til disposisjon» for nominasjonskomiteen i Oslo og tar fire nye år på Stortinget.

Det lyktes ikke å få kommentar fra Listhaug tirsdag.