NHO tar i Aftenposten mandag til orde for at den totale permisjonstiden skal kuttes til 42 uker med full lønn eller 52 uker med 80 prosent lønn.

— Å redusere permisjonen fra 59 til 52 uker (med 80 prosent lønn) vil gi mødrene kortere fravær og styrke deres stilling i arbeidslivet. Midlene som frigjøres, om lag 2 milliarder kroner, bør brukes på mer treffsikre tiltak for likestilling i arbeidslivet, skriver Kristin Skogen Lund administrerende direktør i NHO, i et debattinnlegg i Aftenposten mandag.

NHO mener regjeringen bremser likestillingen ved å kutte fire uker pappapermisjon, slik de nå har foreslått. Når fedrekvoten i praksis blir borte, er det ingen grunn til å ha en så lang og sjenerøs foreldrepermisjon lenger, mener NHO.

— Da de fjernet pappakvoten i Danmark forsvant uttaket over natten. Og norske fedre har bare tatt ut sine tildelte uker, ikke én dag mer - så jeg tror dessverre ikke vi er der ennå at fedre vil være hjemme med barn uten egen kvote. Mye tyder på at mødrene vil ta ut maksimalt av det de kan få, sier Kristin Skogen Lund til Aftenposten.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sier det er uaktuelt å kutte foreldrepermisjonen. (©NTB)