— Vi har grunn til å tro at en stor del av pengene er brukt på pengespill, sier Ronny Aateigen Andersen, leder for Økoteamet i Agder-politiet.

Ronny Aateigen Andersen, leder for Økoteamet i Agder-politiet. Foto: Eivind Kristensen

18. mai må 40-åringen møte i Kristiansand tingrett, siktet for sitt foreløpig siste grove bedrageri. Han har lagt alle kortene på bordet, og saken får derfor en forenklet behandling i retten.

Dømt til fengsel og behandling

I april i fjor ble den spilleavhengige mannendømt til fire års fengsel etter å ha svindlet til seg 15 millioner kroner fra elleve personerover flere år. Det meste kom fra endirektør for en kjent bedrift i byen.

40-åringen hadde da to liknende dommer bak seg for svindel av store millionbeløp. Straffen ble satt til fire års fengsel, et av dem ble gjort betinget mot at han lot seg behandle for sin avhengighet.

Les også : — Spillavhengige setter sin egen moral til side

Kriminalomsorgen plasserte 40-åringen i Arendal fengsels åpne avdeling på Evje. Dette er et fengsel med lavt sikkerhetsnivå, hvor de innsatte jobber ute i samfunnet og kan ha tett kontakt med hverandre. Her hadde kristiansanderen tilgang til telefon, men ikke internett.

I november i fjor overtalte han en annen innsatt til å investere i aksjer som 40-åringen hevdet ville gi stor avkastning. Dette var bare oppspinn. Til sammen ble medfangen svindlet for 1,2 millioner kroner.

Overført til tredjemann

Store deler av pengene ble overført til en tredjemann utenfor fengselet, som plasserte dem i pengespill på oppdrag fra 40-åringen. Medhjelperen er en kristiansander i 40-årene.

— Politiet etterforsker denne personens rolle knyttet til mottaket av pengene, sier Ronny Aateigen Andersen i Agder-politiet.

Les også: Menighetsvenner ber for svindelsiktet

Medfangen oppdaget at han var blitt lurt da han slapp ut av fengsel og meldte saken til politiet.

- Kynisk svindel

I april i fjor beskrev retten svindelen til 40-åringen som «kynisk». Tingrettsdommer Torje V. A. Torjesen avslo samtidig en begjæring fra 40-åringen om å slippe ut fra varetekt:

«Siktede lider av kronisk spillegalskap, er god til å snakke for seg og har lett for å oppnå tillit. Retten er ikke enig med forsvarer i at han er «for kjent» til på nytt å klare å oppnå tillit hos nye og «gamle» ofre, skrev Torjesen i dommen.

Likevel fikk han kort tid etter sone med løse tøyler.

— I fengsler med lavere sikkerhet er det generelt plassert innsatte man har tillit til, sier fengselsleder i Arendal fengsel, Frank M. T. Johansen.

-I fengsler med lavere sikkerhet er det generelt plassert innsatte man har tillit til, sier fengselsleder i Arendal fengsel, Frank M. T. Johansen. Foto: Reidar Kollstad

— Å vurdere om en person passer i en avdeling med lavere sikkerhet, er ingen eksakt vitenskap. Da legger man vekt på hvordan folk oppfører seg, hvilke planer de har og hvordan de oppleves av Kriminalomsorgen. I tillegg kommer selvfølgelig historisk kjennskap til vedkommende og det at man får hjelp til problemene sine. Det er en totalvurdering, og der kan også vi ta feil noen ganger, sier Johansen, på generelt grunnlag.

- Forekommer at vi vurderer feil

- Gjorde dere feil denne gangen?

— Når en person begår en straffbar handling gjør han et selvstendig valg. Det er aldri andres ansvar. Kriminalomsorgen skal forsøke å forhindre kriminelle handlinger, men også forsøke å tilrettelegge for at folk skal kunne komme tilbake til samfunnet. Når man har med mennesker å gjøre, er det alltid et innslag av usikkerhet. Det forekommer også at vi vurderer feil, sier Johansen.

Les også: - Direktør kunne avslørt at han ble lurt

Johansen opplyser at 40-åringen er overført til soning i et fengsel med høyt sikkerhetsnivå. Forsvarer Per Ragnar Holter-Andersen ønsker ikke å kommentere saken.