Thor Hushovd ankommer pressekonferansen på hotell The Thief i Oslo – for å fortelle at han legger opp, Foto: Siv Dolmen
Alt var ikke trist da Thor Hushovd annonserte at han til høsten tar farvel med internasjonal sykkelsport. Foto: Siv Dolmen
Etter pressekonferansen satte Thor Hushovd seg i bilen sammen med foreldrene for å kjøre til broren og familien hans i Skien. Foto: Jim Rune Bjorvand

— Hva som skjer etter karrieren vet jeg ikke per i dag, men først har jeg lyst til å føle på friheten etter å ha levd et hektisk liv i mange år, sa Hushovd.

Fredag kalte sørlendingen inn til pressekonferanse på hotellet The Thief på Tjuvholmen i Oslo. Det var tid for å offentliggjøre nyheten han har holdt tyst om lenge. Etter sesongen er en av norsk idrettshistorie aller største idrettskarrierer over etter at han har slitt med kyssesyka i to og et halvt år.

Etterpå satte han seg i bilen sammen med moren Unni og faren Per for å kjøre til Skien hvor broren Ronny bor sammen med kona Mona og barna deres. Bare Thors kone Susanne og barna Isabel og Niklas manglet. De er hjemme i Monaco hvor skolen fortsatt pågår for Isabel.

— Etter en lang og flott karriere tror jeg det er bra at han legger opp nå, ikke minst med tanke på påkjenningen det har vært for mor å vite at han har syklet med et virus, sier mor Unni.

- Levd i spenning

— Det har vært helt fantastisk å følge Thor. Det har vært mange oppturer, og noen nedturer - og noen velt. Det er det verste med sporten. Vi har levd i en spenning, og flere ganger opplevd at han har ringt fra ambulansen for å fortelle at det går bra til tross for en velt. Men jo eldre vi har blitt, jo engsteligere har vi også blitt, sier Per Hushovd - som snart kan puste lettet ut.

Etter sykkel-VM i Spania i slutten av august er det endelig slutt. Susanne får se langt mer til ektemannen sin, det samme gjør Isabel og Niklas til faren sin.

— Jeg har til tider hatt dårlig samvittighet overfor familien. Når ikke pappa lærte datteren å sykle, men en venninne og en onkel, føler jeg meg som en dårlig far.

Til gjengjeld roser han både Susanne og foreldrene, som han langt på vei gir æren for at han aldri har latt seg friste av doping.

— Mamma og pappa har støttet meg i alle år, både for at de har vært sjåfører og mekanikere, og ikke minst for oppveksten de har gitt meg. Verdiene de har gitt meg har gjort at jeg aldri har vært inne på tanken om å ta snarveier i min karriere, sa 36-åringen.

- Jeg har grått mye

Bare en person fikk enda større ros:

— Den største takken går til Susanne som har ofret hele sin yrkesmessige karriere for mitt liv.

På telefon fra Monaco sier hun at avgjørelsen har flere sider.

— Jeg har sett at han har slitt mye på sykkelen. Når det er mer tungt enn gøy, så skjønner man hvor det går. Men det er vemodig, og jeg har grått mye de siste to dagene. Det blir nok bra, men det føles også rart i denne situasjonen, sier hun til Fædrelandsvennen.

— Han sier at du har ofret hele din yrkesmessige karriere for ham?

— Vi har jo vært en team, men han har elsket dette, og jeg har levd meg veldig inn i hans karriere. Jeg føler meg heldig, men ser jo at det er veldig bra når vi har to barn at ikke alt lenger skal dreie seg om ham og treningen hans.

Blir boende i Monaco

Selv forteller Hushovd at formen har gått veldig opp og ned etter at han fikk kyssesyken for to og et halvt år siden.

— Jeg har prøvd og prøvd og presset meg ekstremt mye, og jeg har fått noen lysglimt innimellom, men i andre perioder har jeg vært for langt nede fysisk og psykisk. Nå fant jeg ut at nok er nok.

Følgende utsagn illustrerer hvor mye viruset har tært på kroppen.

— Det har kommet noen tårer på sykkelsetet, ikke fordi jeg har hatt motgang, men fordi jeg har hatt forferdlig vondt når jeg har presset meg.

Han forteller at de ikke har noen planer om å flytte fra Monaco selv om karrieren snart er over.

— Vi blir boende der fordi vi har bodd ute i ekstremt mange år. Vi er godt vant med vær og klima, vi bruker aldri bilen og har mindre enn fem minutter å gå til både Isabels skole og Niklas barnehage. Vi trives utrolig godt og har mange venner der.

— Hvilket forhold har du til Grimstad?

— Jeg er ekstremt stolt av Grimstad som by og Sørlandet som landsdel. Men jeg tror det hadde vært en veldig brå overgang å først legge opp og deretter flytte hjem. Men vi kommer til å reise dit mye på ferie.

Han forteller at han allerede har fått spennende jobbtilbud fra inn- og utland.

— Jeg har tydeligvis et godt image som noen gjerne vil benytte.

— Kan du gå litt mer i dybden?

— Det har jeg ikke lyst til før jeg har sagt ja. Men jeg er smigret over at store firmaer vil bruke mitt navn og person, sier Thor Hushovd.