Utlendingsdirektoratet (UDI) fattet i fjor høst vedtak om at Taleb skal utvises fra Norge. Selv om normal saksbehandlingstid i UNE er seks måneder, har det tatt mye lengre tid å fatte vedtak i akkurat denne saken, skriver VG.

UNE ønsker ikke å kommentere denne saken, men sier det kan være flere årsaker til den lange saksbehandlingstiden i enkelte saker.

— Årsaker til dette kan for eksempel være sakens kompleksitet, nye problemstillinger som må undersøkes, behov for å se flere saker i sammenheng, innhenting av generell landsinformasjon fra det aktuelle hjemlandet og innhenting av oppdatert informasjon fra klageren selv, sier seksjonssjef Mats Risbakken i UNE til avisen.

Taleb opplyste til myndighetene at han het Khalid Haji Ahmed og var somalisk flyktning da han og familien kom til Norge i 2002. Konfrontert med politiets opplysninger har den profilerte politikeren i Hamar og Hedmark innrømmet sitt rette navn, og at han kommer fra den afrikanske staten Djibouti nord for Somalia. Inntil han ble avslørt, hadde Taleb representert Ap både i kommunestyret og i fylkestinget. Han sa fra seg alle politiske verv etter at identitetsbløffen ble kjent.

I mai i fjor ble Taleb dømt til fire måneders fengsel, og han måtte sone halvparten av straffen. (©NTB)